Ένα νέο πολιτικό πεδίο αρχίζει να δημιουργείται στη χώρα. Τα κόμματα ανασυντάσσονται και επιδιώκουν ταυτοχρόνως και τη διεύρυνση τους. Πολιτικές προσωπικότητες επενδύουν στην επιστροφή τους ενώ αρκετοί σχεδιάζουν μια νέα εμφάνιση, διεκδικώντας, έστω και ισχνό ποσοστό, ικανό και αναγκαίο για να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο, την επόμενη ημέρα της εθνικής κάλπης.
- Του Βαγγέλη Παπαδημητρίου
Η κυβέρνηση πρώτα από όλους, επιδιώκει το ηχηρό της come back. Με κυρίαρχο το ζήτημα της οικονομίας. Η ΔΕΘ αποτελεί, την έναρξη μιας μακράς(;) προεκλογικής περιόδου. Αγώνας μαραθωνίου με μια ανάσα. Ο πήχης έχει ανεβεί ψηλά για τις προσδοκίες του φθινοπώρου και ειδικά για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια δείχνει δύσκολη καθώς τα εσωκομματικά ζήτημα, οι προσωπικές έριδες, και οι φιλοδοξίες δημιουργούν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Τα επτά, περίπου, χρόνια εξουσίας αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με έντονα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής τοξικότητας. Ταυτοχρόνως η κοινωνική πίεση, με τα όποια σκάνδαλα, ενισχύει την απογοήτευση και την καχυποψία των πολιτών. Ένα νέο κυβερνητικό αφήγημα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο. Η ΝΔ εισέρχεται άμεσα και επιτακτικά σε ταραχώδη νερά.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να βρει τους δικούς του βηματισμούς. Με εσωτερικές αμφισβητήσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης, ηγείται την τελευταία ουσιαστικά πολιτική μάχη της επόμενης κάλπης. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς να κυριαρχήσει στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ποσοστά του κόμματος του, που θα μετατραπεί ταυτοχρόνως σε κίνημα εξουσίας. Για το ΠΑΣΟΚ, το φθινόπωρο αποτελεί τη χρονική περίοδο που θα καθορίσει με τη στάση του, το βράδυ των εκλογών. Αν δεν βρεθεί στη δεύτερη θέση με αυξημένα ποσοστά, θα ξεκινήσει ο κύκλος της εσωστρέφειας και της αμφισβήτησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην κατηγορία των εκπλήξεων. Βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο της ιστορίας του. Καλείται να αποδείξει πως, χωρίς το φυσικο του ηγέτη, μπορεί να ισχυροποιηθεί. Ενταγμένος σε ένα δύσκολο πολιτικά περιβάλλον, με τις δημοσκοπήσεις να κάνουν τη ζωή του ακόμη δυσκολότερη. Ο αγώνας του δεν είναι απλώς ένας μαραθώνιος με μια ανάσα. Είναι αγώνας 100 μέτρων, χωρίς ανάσα. Το οποιαδήποτε λάθος μπορεί να το βγάλει έξω από την κούρσα. Πολλά μικρά σωστά βήματα είναι ικανά να τον μετατρέψουν σε πρωταγωνιστικό παράγοντα. Και εντός και εκτός των στενών ορίων της Κουμουνδούρου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Αριστερά που μοιάζει να έχει αποδειχθεί την μάχη των εκλογών ως τελική μάχη. Οι προσωπικότητες υπάρχουν, το ζητούμενο είναι η εκπροσώπηση στην κοινωνία.
Οι νέοι παίχτες.
Στο νέο πολιτικό χάρτη που δημιοουργείται σοβαρό ρόλο μοιάζουν να έχουν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και Αλέξης Τσίπρας. Για τον δεύτερο, μάλλον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση του να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Για τον πρώην πρόεδρο της Νέας Νέας Δημοκρατίας, το στοίχημα είναι δυσκολότερο. Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως και οι δυο θα παίξουν ενεργό ρόλο στο νέο πολιτικό γίγνεσθαι. Με όλους τους τρόπους θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της επόμενης εθνικής κάλπης. Ακόμη και αν απέχουν. Και για τους δυο το στοίχημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Από το win win μπορεί να βρεθούν στην απόλυτη ήττα. Εξάλλου το Ωσαννά από το Σταύρωσων είναι ένας Γολγοθάς δρόμος…