Του Κώστα Νούση
Ήταν αρχές Ιουλίου όταν έπεσαν οι υπογραφές για τη σύμβαση του προγράμματος ύψους 60 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Open Cosmos, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή επτά από τους συνολικά 15 δορυφόρους που θα αναπτυχθούν.
Κάπως έτσι το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ανάπτυξης ελληνικών μικροδορυφόρων, που αποτέλεσε και το πρώτο χαρτοφυλάκιο το οποίο διαχειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, και αφορά στην απόκτηση δορυφόρων -στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων, με στόχο να ενδυναμώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στις τεχνολογίες και στις εφαρμογές διαστήματος και να αποκτήσει η χώρα μας πολύτιμα δεδομένα για τη χάραξη δημόσιων πολιτικών, μεταξύ άλλων, σε κρίσιμους τομείς όπως η πολιτική προστασία, το περιβάλλον και η πολεοδομία- μπαίνει στις «ράγες».
Το χρονοδιάγραμμα και η επένδυση 20 εκατ. στην Παιανία
Η εταιρεία προσανατολίζεται στην ανάπτυξη εργοστασιακής μονάδας, στην οποία θα κατασκευαστούν οι δορυφόροι, με το ύψος της πολυδιάστατης επένδυσης, να εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ. Η ίδια η εταιρεία αναφέρεται σε μία πολυεπίπεδη επένδυση, η οποία εκτός από το εργοστάσιο, έχει να κάνει με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στον τομέα των δεδομένων.
Ήδη σε λιγότερο από δύο μήνες μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, το εγχείρημα δείχνει να παίρνει «σάρκα και οστά», αφού από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η εταιρεία έχει νοικιάσει το «clean room», ένα είδος αποστειρωμένου θαλάμου, ο οποίος είναι απαραίτητος για να εργαστούν οι μηχανικοί. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας, σε εργοστάσιο το οποίο κατασκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό.
Όπως εξηγεί στο «Nonpaper» η μηχανικός δορυφόρων και διευθύντρια της Open Cosmos Μαρία Καλαμά «Το επόμενο διάστημα, αν όχι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα πρώτα εξαρτήματα και συστήματα για τους δορυφόρους και οι μηχανικοί θα ξεκινήσουν να εργάζονται πάνω στο project της κατασκευής τους».
Παράλληλα, έχει δεσμεύσει πτέρυγα του εργοστασίου, στην οποία όπως επισημαίνει, «θα ανακατασκευάσουμε, ώστε να αποτελέσει έναν μόνιμο και αυτόνομο χώρο των εγκαταστάσεων, αλλά και γραφεία του προσωπικού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νέες εγκαταστάσεις, αναμένεται να είναι έτοιμες στις αρχές του 2025».
Το πλάνο ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές με βάση την Ελλάδα
Στα σχέδια της Open Cosmos Aegean, την ελληνική θυγατρική της βρετανικής Open Cosmos, με την ολοκλήρωση του έργου και την εκτόξευση των μικροδορυφόρων, το καλοκαίρι του 2026, είναι η χώρα μας, να αποτελέσει γέφυρα ανάπτυξης τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Μέσης Ανατολής.
«Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει, πέρα από την ανάπτυξη των ελληνικών μικροδορυφόρων, διότι εκτός από εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης» εξηγεί η κα Καλαμά, η οποία επισημαίνει «το Brexit μας δυσκολεύει να επεκταθούμε στην Ευρωπαϊκή αγορά, ως εκ τούτου πολλές συμφωνίες δύσκολα υλοποιούνται από τη Βρετανία. Επιπλέον η Ελλάδα αποτελεί καλή βάση και γέφυρα επέκτασης προς τη Μέση Ανατολή».
Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων
Οι μικροδορυφόροι, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης, με ευκρίνεια τουλάχιστον ένα μέτρο, ενώ θα δίνεται οι δυνατότητα στις αρμόδιες Υπηρεσίες να δημιουργούν ακόμα και περιοχές υψηλού ρίσκου.
Οι μικροδορυφόροι προβλέπεται να ενταχθούν σε συνεργατικά σμήνη δορυφόρων έτσι αναμένεται να πολλαπλασιαστεί η επιχειρησιακή τους ισχύ, με δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης 20 έως 24 δορυφόρων όταν αυτοί διέρχονται πάνω από τη χώρα μας και με επισκεψιμότητα (χρόνο μεταξύ διαδοχικών διαβάσεων) περίπου ανά τρεις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς διαθέσιμες εικόνες του συστήματος Copernicus (ανάλυση 10μ) και της υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης (30-50 εκατοστών) που ήδη υλοποιείται στο ΕΛΚΕΔ.