Μια προσωρινή παύση στον κύκλο μείωσης επιτοκίων αναμένει η Deutsche Bank στη συνεδρίαση Ιουλίου της ΕΚΤ, με τη διατήρησή τους στο 2%. Το ερώτημα όμως παραμένει: είναι αυτή μια τεχνική στάση μέχρι τον Σεπτέμβριο ή ένα πιο διαρκές «πάγωμα» στον κύκλο χαλάρωσης;
Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν πως η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να μεταβάλει τη ρητορική της τον Ιούλιο. Η αβεβαιότητα είναι έντονη, οι μακροοικονομικές προβλέψεις δεν ανανεώνονται πριν το φθινόπωρο και το Διοικητικό Συμβούλιο προτιμά να κρατά ανοιχτές όλες τις επιλογές, ακολουθώντας μια data-dependent προσέγγιση, χωρίς δεσμεύσεις (zero forward guidance).
Οι μεταβλητές και οι κίνδυνοι
Η Deutsche Bank υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική σταθερότητα αυξάνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% για τους επόμενους 18 μήνες, ενώ η επιστροφή σε αυτόν μετατίθεται χρονικά για το 2027, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξουν τουλάχιστον μία ή δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων.
Ωστόσο, από τον Ιούνιο, η εικόνα έχει αλλάξει. Αφενός, η ανατίμηση του ευρώ και ο κίνδυνος νέων δασμών ενισχύουν τα αποπληθωριστικά σενάρια, αφετέρου, η δημοσιονομική χαλάρωση στη Γερμανία και τα πιθανά αντίμετρα της Ε.Ε. στους δασμούς των ΗΠΑ δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις.
Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα
Η επόμενη μείωση των επιτοκίων, εφόσον υπάρξει, θα εξαρτηθεί από το αν ο πληθωρισμός θα μείνει σταθερά κάτω από τον στόχο, καθώς και από το για πόσο χρονικό διάστημα.
Η Deutsche Bank εντοπίζει δύο βασικά ερωτήματα που θα καθορίσουν την πορεία:
- Είναι ο συνδυασμός εμπορικής πολιτικής ΗΠΑ και ευρωπαϊκής δημοσιονομικής χαλάρωσης πληθωριστικός ή αποπληθωριστικός;
- Η ανατίμηση του ευρώ λειτουργεί προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού;
Τρία σενάρια για το τελικό επιτόκιο
Με βάση τα παραπάνω, η Deutsche Bank διαμορφώνει τρεις πιθανές εκδοχές για την πορεία του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ:
- 2,00% – το λεγόμενο «σενάριο Schnabel»
- 1,75% – σενάριο διαχείρισης κινδύνου
- 1,50% – το βασικό σενάριο του οίκου
Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι πιθανότητες να μην πέσει το επιτόκιο κάτω από το 1,75% ή και το 2% αυξάνονται, αν και παραμένουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν την ΕΚΤ σε περαιτέρω χαλάρωση.
Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα μείωση
Για να επανέλθει το σενάριο του 1,50%, θα έπρεπε να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:
- Ισχυρή εξωγενής ανατίμηση του ευρώ
- Ξαφνική εκτροπή στο διεθνές εμπόριο
- Αποτυχία ή κακή συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ στο εμπορικό μέτωπο
Με βάση τα παραπάνω, η Deutsche Bank καταλήγει ότι η μακροοικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, η νομισματική πολιτική δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση, και το τελικό επιτόκιο ενδέχεται να καθυστερήσει πέραν του 2025.