Στο μέσο της κυβερνητικής θητείας βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη στείλει σαφές μήνυμα προς όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: «Το κυβερνητικό έργο πρέπει να επιταχυνθεί».
του Μίλτου Σακελλάρη
Ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την επόμενη Παρασκευή, το Μέγαρο Μαξίμου θέτει στο επίκεντρο τη συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, με φόντο τις επόμενες εκλογές του 2027.
Όπως μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη, το πολιτικό στίγμα των επόμενων μηνών συνοψίζεται στη φράση: «Το 2027 θα κοιτάξουμε τον πολίτη στα μάτια και θα πούμε: τα είπαμε και τα κάναμε». Η παραδοχή των λαθών, όπου αυτά υπήρξαν, συνοδεύεται από τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. «Όπου δεν τα καταφέραμε, θα το αναγνωρίσουμε και θα προσπαθήσουμε ξανά», τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι άξονες του κυβερνητικού έργου
Όπως σημειώνεται το κυβερνητικό έργο εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες: την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μέσα στο περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας, τη στήριξη των εισοδημάτων, τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «ο Σεπτέμβριος και η ΔΕΘ θα είναι καθοριστικοί για τις εξαγγελίες ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων». Όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε νέα ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών με την μεσαία τάξη να είναι στο επίκεντρο.
Η κυβερνητική μηχανή, όπως τονίζουν στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, «τρέχει με συγκεκριμένο σχέδιο».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες υλοποιήθηκε ένα εντατικό πρόγραμμα δράσεων:
- Παρουσιάστηκε η ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές» στα δημόσια πανεπιστήμια.
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την πειθαρχική δικαιοσύνη στο Δημόσιο.
- Στη Βουλή ανακοινώθηκε η αναστολή αιτήσεων ασύλου για πολίτες από τη Βόρεια Αφρική, ένα μέτρο που εντάσσεται στη στρατηγική ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.
- Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ουκρανία στη Ρώμη, ενισχύοντας το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας.
- Σημειώθηκε σημαντική επαφή με τη Meta για την προστασία των παιδιών από τον ψηφιακό εθισμό.
- Παρουσιάστηκε εργαλείο ψηφιακής αξιολόγησης της εμπειρίας του ασθενούς στα νοσοκομεία.
- Κατά την περιοδεία στην Ευρυτανία, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε έργα υποδομών και συνομίλησε με νέους που επέστρεψαν στην ύπαιθρο, στο πλαίσιο πολιτικής για την αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών.
- Τέλος, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, συζητώντας το πλέγμα ενεργειακών και στεγαστικών πολιτικών της κυβέρνησης.
Η παράδοση των οχημάτων
Το γεγονός της εβδομάδας ήταν η τελετή παράδοσης 164 νέων πυροσβεστικών οχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρουσία και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Hadja Lahbib. Η προσθήκη αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου. Όπως δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, «η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ, με 18.000 πυροσβέστες, 85 αεροσκάφη, 4.000 οχήματα και πάνω από 80 drones», κάτι το οποίο υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός στην σχετική ομιλία του.
Η Ευρωπαία Επίτροπος που πήρε μέρος στην εκδήλωση που έγινε στο ΟΑΚΑ τόνισε ότι «η Ελλάδα αποδεικνύει πως η αλληλεγγύη δεν είναι σύνθημα, αλλά πράξη», αναφερόμενη στο πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τη σημασία της αύξησης των κονδυλίων για την Πολιτική Προστασία στον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (2028–2034), υπογραμμίζοντας ότι «η ασφάλεια των Ευρωπαίων δεν μπορεί να περιμένει το 2050».
Τι ισχύει για τις τραπεζικές χρεώσεις
Σε σχέση με τις τραπεζικές χρεώσεις στα ATM, ένα ζήτημα που άναψε «φωτιές» την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι κατηγορηματικοί: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ισχύσουν διπλές ταχύτητες ή έμμεσες χρεώσεις, ούτε καν σε μικρό ποσοστό ΑΤΜ». Αν χρειαστεί, όπως αναφέρουν, «η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά». Η προαναγγελία νέων παρεμβάσεων για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες ήρθε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου την Πέμπτη.
Τι απαντα η Αθήνα στην κριτική για την εξωτερική πολιτική
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι η χώρα έχει πετύχει, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, να εδραιώσει ένα από τα ισχυρότερα διπλωματικά αποτυπώματα των τελευταίων δεκαετιών:
- Με συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, με βάση το διεθνές δίκαιο.
- Με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.
- Με την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που συνοδεύτηκε από την αγορά φρεγατών και Rafale.
- Με τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας.
- Με τη δυναμική παρουσία στον ΟΗΕ και την ανοικτή πρόταση για προσφυγή στη Χάγη.
- Με τη σύσφιξη σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, που περιορίζει την τουρκική επιρροή στην περιοχή.
Τα προαναφερθέντα έρχονται ως απάντηση στην κριτική που ασκείται εντός της χώρας περί ενδοτικότητας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι, παρότι το κυβερνών κόμμα παραμένει κυρίαρχο, υπάρχει «απόσταση» από το εκλογικό ποσοστό-στόχο του 2027. Η ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου είναι διπλή: επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης, αλλά και η ανάγκη να «τρέξει πιο γρήγορα» με λιγότερα λάθη.Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι: «Οι πολίτες μάς δίνουν εντολή: Χτίστε πάνω στα θετικά, διορθώστε ό,τι δεν πήγε καλά. Κανένα βήμα πίσω».