Η ΝΔ όχι μόνο έχει χάσει τα… αστρονομικά ποσοστά του παρελθόντος, αλλά στις επικείμενες εκλογές όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση και θα αναγκαστεί να ζητήσει χείρα βοηθείας…
Η φθορά είναι μεγάλη και η ΝΔ δεν έχει άλλο πολιτικό λίπος να κάψει.
Ο σφυγμός της Prorata επιχείρησε να αποτυπώσει τον κοινωνικό συναισθηματικό καμβά, όπως αυτός διαμορφώνεται στη βάση των προσλήψεων που επικρατούν σε σχέση με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν ως τα επικρατέστερα αυτή την περίοδο συναισθήματα την απογοήτευση (49%), τον θυμό (43%), και δευτερευόντως, την απελπισία (24%) και την αποστροφή (22%).
Η έλλειψη οράματος και αντιπολίτευσης με κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είναι κάτι που μπορεί να διασώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν την επόμενη Κυριακή, διεξάγονταν εκλογές, κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, επτά κόμματα θα εξασφάλιζαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ25), ενώ ακόμα τέσσερα θα κινούνταν πέριξ του ορίου της εισόδου στην ελληνική βουλή (Φωνή Λογικής, Νίκη, Νέα Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατίας).
Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας της Prorata για λογαριασμό του newsbomb κατά το διάστημα μεταξύ 11 και 16 Ιουλίου.
Ειδικότερα, σύμωνα με τα ευρήματα, το κυβερνών κόμμα προπορεύεται με 27% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,5%. Τρίτη δύναμη η Πλεύση Ελευθερίας με 11,5%.
ΝΔ: 27%
ΠΑΣΟΚ: 13,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 11,5%
Ελληνική Λύση: 10,5%
ΚΚΕ: 9,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 8%
ΜέΡΑ25: 4%
Φωνή Λογικής: 3,5%
Νίκη: 3%
Νέα Αριστερά: 2,5%
Κίνημα Δημοκρατίας: 2,5%
Άλλο κόμμα: 4,5%
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, την υποθετική περίπτωση διεξαγωγής εκλογών την προσεχή Κυριακή, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 23%, το ΠΑΣΟΚ με 11,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 10%, τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη καταγραφή. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στο 9%, σημειώνοντας κάμψη 2,5 μονάδων από το 11,5% του Απριλίου.
Το ΚΚΕ κατατάσσεται πέμπτο, διατηρώντας σταθερά ποσοστά στο 8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρή άνοδο, φτάνοντας στο 7% (+0,5%). Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Φωνή Λογικής με 3%.
Τρία ακόμα κόμματα βρίσκονται κοντά στο εκλογικό όριο του 3%: η Νίκη με 2,5%, η Νέα Αριστερά με 2% και το Κίνημα Δημοκρατίας επίσης με 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 18,5%, με 14% να δηλώνει αναποφάσιστο και ένα επιπλέον 4% να επιλέγει κάποιο άλλο κόμμα εκτός των αναφερόμενων.
ΝΔ: 23%
ΠΑΣΟΚ: 11,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 10%
Ελληνική Λύση: 9%
ΚΚΕ: 8%
ΣΥΡΙΖΑ: 7%
ΜεΡΑ25: 3,5%
Φωνή Λογικής: 3%
Νίκη: 2,5%
Νέα Αριστερά: 2%
Κίνημα Δημοκρατίας: 2%
Αναποφάσιστοι: 14,5%.
H απήχηση των πολιτικών αρχηγών
Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των πολιτικών αρχηγών για τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, πρώτος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 23%, ενώ ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7% και ο Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%.
Στη σχετική λίστα πολιτικών ηγετών κομμάτων με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακολουθούν o Στέφανος Κασσελάκης, ο Αλέξης Χαρίτσης και η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 2%, ενώ τελευταίος στην κατάταξη ανιχνεύεται ο Δημήτρης Νατσιός (1%).
Τέλος, και σε αυτόν τον Σφυγμό, δεν επιλέγει κάποιο πρόσωπο ως καταλληλότερο για την πρωθυπουργία της χώρας, το 37%.
Ακόμα και η δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται σε εξαιρετικά χαμηλές πτήσεις σε σχέση με παλαιότερες μετρήσεις.
Στο τμήμα της τακτικής έρευνας της Prorata που αφορά την επικαιρότητα, διερευνήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται ευρύτερα ή ειδικότερα με φαινόμενα διαφθοράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (49%) όταν ακούει για ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς είναι πιθανότερο να εκφράσει συναισθήματα απογοήτευσης, απάθειας και απαισιοδοξίας, θεωρώντας πως «πάλι συμβαίνουν τα ίδια, τίποτα δεν αλλάζει!», ενώ το 33% συναισθήματα θυμού και αγανάκτησης, σκεπτόμενο πως «αυτή τη φορά πρέπει να τιμωρηθούν όσοι φταίνε», τηρώντας στάση μηδενικής ανοχής.
Άλλες σκέψεις, που σχετίζονται, είτε με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλαγής της κατάστασης («ίσως αυτή τη φορά κάτι να διορθωθεί και να αλλάξει»), είτε με συναισθήματα άγχους και φόβου («πάλι θα υπάρξει ένταση και τοξικότητα») αγκαλιάζουν πολύ μικρότερες μερίδες του πληθυσμού, περιοριζόμενες στο 7% και 10%, αντίστοιχα.