Ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας, ο μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας της, αναμένεται να αναπτυχθεί το 2025 με ρυθμό 3,3%, αισθητά χαμηλότερο από το 4% που είχε προβλεφθεί πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με νέα εκτίμηση της Exceltur, του κορυφαίου συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.
Η υποχώρηση αυτή αποδίδεται σε οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, που περιορίζουν την ταξιδιωτική διάθεση των πολιτών, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, ο τουρισμός θα συνεχίσει να υπερβαίνει τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας, για την οποία η πρόβλεψη φτάνει μόλις το 2,4%.
«Η χρονιά θα είναι καλή, αλλά όχι τόσο καλή όσο περιμέναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Exceltur, Oscar Perelli, σε ενημέρωση Τύπου στη Μαδρίτη.
Πρωταθλήτρια σε διανυκτερεύσεις η Ισπανία
Το 2024, η Ισπανία ξεχώρισε στην Ε.Ε. ως ο δημοφιλέστερος προορισμός όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα, σύμφωνα με τη Eurostat. Περίπου 94 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μέσα σε ένα έτος, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με το ερευνητικό τμήμα της CaixaBank.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία παίζει και η συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ενισχύουν τη ροή επισκεπτών αλλά και την πρόσβαση σε περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος. Το 2025, ο τουρισμός αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 13,2% του ΑΕΠ της χώρας, συνεχίζοντας να αποτελεί ατμομηχανή της ισπανικής οικονομίας, ειδικά μετά την πανδημία.
Κοινωνικές πιέσεις και αντιδράσεις από τους ντόπιους
Η συνεχής τουριστική άνοδος δεν ήρθε χωρίς κόστος. Οι αντιδράσεις των κατοίκων σε δημοφιλείς περιοχές της Ισπανίας πληθαίνουν, με διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού σε πολλές πόλεις. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν κυκλοφοριακή συμφόρηση, άνοδο του κόστους διαβίωσης και αλλοίωση της καθημερινότητας.
Όπως επισημαίνει η Exceltur, σημαντικό ρόλο στις εντάσεις παίζει η συνεχής αύξηση του πληθυσμού στις κύριες τουριστικές ζώνες, σε συνδυασμό με την τουριστική υπερφόρτωση. Η ανισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες των ντόπιων και τις απαιτήσεις των επισκεπτών γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Ρεκόρ, αλλά και κόπωση στις παραθαλάσσιες περιοχές
Η Ισπανία μετά την πανδημία σημείωσε συναπτά τουριστικά ρεκόρ, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, που παραμένουν ο βασικός πόλος έλξης για ξένους επισκέπτες. Ωστόσο, το 2025 φαίνεται να εγκαινιάζει μια νέα φάση ωρίμανσης, στην οποία οι ρυθμοί ανάπτυξης εξισορροπούνται και η ένταση μετατοπίζεται στη βιωσιμότητα του μοντέλου.
Το ζητούμενο πλέον για την Ισπανία δεν είναι απλώς η αύξηση των αφίξεων, αλλά η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, η διαχείριση των ροών, και η διασφάλιση κοινωνικής συνοχής στις περιοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.