Βαρύ αρνητικό αντίκτυπο στην τσέπη των αγροτών και των καταναλωτών θα έχουν οι περικοπές στις οποίες προχώρησε η Κομισιόν στον προϋπολογισμό για την περίοδο 2028-2035.
Το κόστος αγροτικής παραγωγής αναμένεται να αυξηθεί και μαζί του να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγάλοι χαμένοι από τις σημαντικές περικοπές στην ΚΑΠ θα είναι και οι καταναλωτές, σ’ όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.
Η εκτίμηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) είναι ότι οι τιμές των τροφίμων μαζί με το κόστος παραγωγής των αγροτών μπορεί να αυξηθούν έως 30%. Πρόκειται για ένα «βαρύ» τίμημα που πρόκειται να πληρώσουν οι καταναλωτές- με βάση πάντα τις εν λόγω εκτιμήσεις- προς χάριν της ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών και στρατιωτικών βιομηχανιών, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μείωση τουλάχιστον 20% στα κονδύλια από την ΚΑΠ
Στον τελευταίο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) ανήλθε σε 386,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη φορά, 300 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη γεωργία, κόβονται δηλαδή περίπου 86 δισ., μια μείωση τουλάχιστον 20%.
Ταυτόχρονα συγχωνεύεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στο «ταμείο» της πολιτικής συνοχής, ή αλλιώς το ταμείο για τα «εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης». Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ για τη γεωργία και θα μπορούσαν να δαπανήσουν περισσότερα, εφόσον το επιλέξουν.
Οι αγρότες σ’ όλη την Ευρώπη βρίσκονται ήδη στα κάγκελα και αντιδρούν έντονα στον προϋπολογισμό που προτείνει η Κομισιόν, περικόπτοντας σημαντικά την ΚΑΠ. Διαφωνίες ήδη εκφράζονται από πολλούς ευρωβουλευτές, ενώ η διαβούλευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που αποτελεί κομβικό άξονα για την ΕΕ, αναμένεται να συνεχιστεί σε έντονο κλίμα το επόμενο διάστημα.
Η ΚΑΠ παύει μετά από 60 και πλέον χρόνια να είναι μια αυτόνομη πολιτική της ΕΕ και συγχωνεύται με άλλες πολιτικές. Οι καταναλωτές τροφίμων θα είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της αλλαγής, μαζί με τους αγρότες αφού οι τιμές τροφίμων μαζί με το κόστος παραγωγής των αγροτών μπορεί να αυξηθούν έως 30%.
Πρακτικά, θα έχει βαρύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στον αγροτικό κλάδο αλλά κατ΄επέκταση στην τσέπη των καταναλωτών. Το κόστος αγροτικής παραγωγής αναμένεται να αυξηθεί και μαζί του να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων έως 30% σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Η ΕΕ, σε μια εποχή κλιματικής κρίσης και αβεβαιοτήτων για την επάρκεια τροφίμων παγκόσμια, «μοιάζει να εγκαταλείπει το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει» αναφέρει η ΕΘΕΑΣ κρούοντας «καμπανάκι» κινδύνου.
Το προτεινόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) θα φτάσει λίγο κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή το 1,26% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τον τρέχοντα προϋπολογισμό, ο οποίος ανέρχεται στο 1,13% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Ωστόσο, ο συνολικός προϋπολογισμός πέφτει μόλις στο 1,15% του ΑΕΠ αν ληφθούν υπόψη οι αποπληρωμές του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του κοινού χρέους της ΕΕ.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τα Ταμεία Συνοχής της Ευρώπης, που εδώ και δεκαετίες καταναλώνουν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του μπλοκ παρέχοντας επιδοτήσεις στους αγρότες και αναπτυξιακά κονδύλια στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης περιορίζονται σε λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού.