«Παραμένω στη θέση μου» επέμενε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός καθώς οι κάλπες για τη Γερουσία έδειχναν νέες απώλειες εδρών για την συντηρητική κυβέρνηση του Ισίμπα.
του Χρυσόστομου Λουκά
Ήταν το δεύτερο χτύπημα για τον Σινκέρου Ισίμπα που τον Οκτώβρη απώλεσε για το κόμμα του την κυβερνητική πλειοψηφία. Οι χτεσινές κάλπες έδειχναν και νέα απώλεια πλειοψηφίας αυτή τη φορά στην Άνω Βουλή.
Πρακτικά το συντηρητικό κόμμα (LDP) που κυβερνάει επί σχεδόν μισό αιώνα την Ιαπωνία με συνταγή υψηλής φορολογίας και μειωμένων κρατικών δαπανών, βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα κρίση και με τον χρόνο για τον πρωθυπουργό Ισίμπα να μετράει αντίστροφα.
Για την τιμή του ρυζιού
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, από την Αριστερά μέχρι και την άκρα Δεξιά (που καλπάζει) ζητούν φοροελαφρύνσεις που θα μειώσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών αλλά και τα δημόσια έσοδα που πληρώνουν το υπέρογκο χρέος.
Η οικονομική εξίσωση χτύπησε κόκκινο τα τρία τελευταία χρόνια, από εποχής κρίσης Covid, όταν η τιμή του ρυζιού, του εθνικού προϊόντος και σύμβολο όρων διαβίωσης, υπερδιπλασιάστηκε λόγω κλιματικής αλλαγής και υψηλού πληθωρισμού.
Εικόνες με πολίτες που συγκεντρώνονται από νωρίς έξω από καταστήματα για να αγοράσουν ρύζι περιμένει κανείς σε μέρη όπως τη Γάζα. Σίγουρα όχι στην τέταρτη οικονομία του πλανήτη όπου όμως οι Γιαπωνέζοι για το εθνικό προϊόν τους πληρώνουν περί τα έξι ευρώ το κιλό.
Ο Ισίμπα έμεινε πιστός στη λογική απελευθέρωσης εθνικών αποθεματικών ρυζιού και επιδομάτων για ανακούφιση πληθωριστικών και κοινωνικών πιέσεων- όπως αυτή της γήρανσης πληθυσμού- είναι σαφές όμως πλέον ότι η πολιτική του καταψηφίστηκε και το μέλλον του μοιάζει αβέβαιο.
Μια κρίση και ένα θρίλερ
Η νέα πολιτική κρίση στο Τόκιο έρχεται εν μέσω του πολιτικού θρίλερ με τους δασμούς 25% που ετοιμάζεται να επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ιαπωνικές εξαγωγές εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου.
Με τον πληθωρισμό να γονατίζει τα νοικοκυριά και την τιμή του ρυζιού να μην αποκλιμακώνεται παρά τις αναπόφευκτές πλέον εισαγωγές από εξωτερικό, οι δασμοί Τραμπ θα είναι η χαριστική βολή την οικονομία του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Η Ιαπωνία έχει περί τις 10 ημέρες για να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο από το 25% δασμών στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ και ενώ παραμένουν οι δασμοί 25% στις εξαγωγές αυτοκίνητων και 50% στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Σύμφωνα με αναλυτές μετά και την νέα πολιτική του ήττα, ο Ισίμπα μένει για να κλείσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, μέχρι να… φύγει.