Στην τελική ευθεία για την επιβολή αβάσταχτων αμερικανικών δασμών στην Ε.Ε., η Ευρώπη συσπειρώνεται και μοιάζει με γεωπολιτικό καταφύγιο.
του Χρυσόστομου Λουκά
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Σέφτσοβιτς μετά από πολλά ταξίδια στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις, κατάλαβε πλέον ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να επιβάλλει κατά μίνιμουμ 10% δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Στην Ευρώπη σήμανε συναγερμός όταν κατάλαβαν πως ο Τραμπ δεν θα σταματήσει στο 10% ζητώντας πλέον δασμούς 30%, ώστε να καταλήξουμε στο δυσβάσταχτο 15-20%.
Και αυτό πλέον του 25% στα γερμανικά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ και άλλων δασμών.
Η γραφειοκρατία αντεπιτίθεται
Την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν πακέτα επι πακέτων αντιμέτρων στους δασμούς εάν δεν υπαναχωρήσουν οι Αμερικάνοι μέχρι την 1η Αυγούστου.
Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για δυο πακέτα ευρωπαϊκών δασμών (αξίας $100 δις) σε κρίσιμες αμερικανικές εξαγωγές από μπέρμπον και μοτοσικλέτες μέχρι αεροσκάφη, έως και φορολογία των αμερικανικών κολοσσών τεχνολογίας.
Ο Τραμπ βέβαια πολύ προβλέψιμα μπορεί να απειλήσει τους Ευρωπαίους με απόσυρση των ΗΠΑ από την στήριξη της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας στον Ουρανικό πόλεμο και αυτό οι Ευρωπαίοι το έχουν καταλάβει.
Μπρος στον τυφώνα Τραμπ οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, οι «E3», αποφάσισαν την θεμελίωση της συνεργασίας τους σε μια ξεκάθαρη αμυντική συνθήκη.
Ξεχωρίζει η συμφωνία αμυντικού πυλώνα Γερμανίας – Βρετανίας που σύμφωνα με το Chatham House περιλαμβάνει δομημένη συνεργασία σε αμυντικά προγράμματα όπως δυνατότητες πληγμάτων μεγάλης ακριβείας, συντονισμό αμυντικών εξαγωγών έως και ρήτρα αμυντικής συνδρομής, πλέον του ΝΑΤΟ, με τους αντιπάλους των δυο παγκοσμίων πολέμων να υπόσχονται σήμερα προστασία ο ένας του άλλου!
Η ανάγκη τους ενώνει
Σίγουρα δεν αγαπήθηκαν ξαφνικά οι «Ε3» κάτι που πιστοποιούν και οι χαμηλές πτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα.
Είναι όμως συμμαχία ανάγκης όπως επισημαίνουν αναλυτές, με την Ευρώπη λόγω Τραμπ να δείχνει σφυγμό. Η δε Βρετανία σπεύδει να καρπωθεί οφέλη από την ήπια επιστροφή της στην ΕΕ, με τον πρωθυπουργό Στάρμερ να «τρέχει» την επανεκκίνηση του κοστοβόρου Brexit.
Ο Στάρμερ θέλει να δει τον εναρμονισμό κανονισμών με την ΕΕ να ρίχνουν τις τιμές στο σουπερμάρκετ πριν τις επόμενες εκλογές, έλεγε Βρετανός αξιωματούχος στο Politico.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως λιώνει ο πάγος ανάμεσα στην ΕΕ και την Ισλανδία. Η νησιωτική χώρα βλέποντας τις απειλές Τραμπ για προσάρτηση της Γροιλανδίας, δηλώνει πρόθυμη για επανέναρξη ενταξιακών συνομιλιών.
Από το Ρέικιαβικ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωνε την Παρασκευή συνομιλίες για αμυντική συμφωνία με την στρατηγική χώρα, ενώ λίγο νωρίτερα η Ισλανδή ΥΠΕΞ δήλωνε στο Politico πως η κοινή γνώμη στηρίζει τον ενταξιακό διάλογο με τις Βρυξέλλες.
Σειρά για τις Βρυξέλλες έχει τώρα η Κίνα με Κόστα και Φον Ντερ Λάιεν να επιχειρούν την Πέμπτη επανεκκίνηση στις εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο, υπό την κοινή απειλή των ασήκωτων αμερικανικών δασμών.