Τις επιφυλάξεις του για την ουσία και τη συνέχεια της κυβερνητικής εξαγγελίας σχετικά με τη θεσμοθέτηση των δύο πρώτων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Κεντρικό Αιγαίο εκφράζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με κοινή δήλωση των υπευθύνων των Κοινοβουλευτικών Τομέων Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Δημήτρη Μάντζου, καθώς και του γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Δημόπουλου.
του Κώστα Τσιτούνα
Αναγνωρίζοντας ότι η ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) για τις δύο περιοχές συνιστά ένα θετικό πρώτο βήμα, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, διασφαλίζοντας σαφές θεσμικό πλαίσιο και δεσμευτικούς κανόνες διαχείρισης, προστασίας και χρήσεων.
Όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση, «η θεσμοθέτηση των Θαλάσσιων Πάρκων πρέπει να ολοκληρωθεί πλήρως και όχι να εξαντλείται σε ανακοινώσεις». Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην ανάγκη οι νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της θαλάσσιας προστασίας να διέπονται από επιστημονική τεκμηρίωση, πλήρη διαφάνεια και ουσιαστική διαβούλευση, ώστε να αποφεύγεται η εργαλειοποίηση περιβαλλοντικών θεμάτων για επικοινωνιακούς λόγους.
Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει επίσης τη διαχρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ΕΠΜ για τις χερσαίες προστατευόμενες περιοχές, επισημαίνοντας ότι η θεσμική κατοχύρωση των χερσαίων περιοχών μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων παραμένει εκκρεμής υποχρέωση, τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και στην Ε.Ε.
«Η περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ή επιλεκτική», τονίζεται. Αντιθέτως, απαιτείται ολιστική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, συνεκτικό χωροταξικό σχεδιασμό και καθολική εφαρμογή των κανόνων – με στόχο την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, τη διαφάνεια στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την εξαγγελία των θαλάσσιων πάρκων, το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως η χώρα οφείλει να απαντά με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των εξαγγελιών, διεκδικώντας μια περιβαλλοντική πολιτική με συνέπεια, συνέχεια και όραμα: μια πολιτική που δεν περιορίζεται σε ανακοινώσεις, αλλά υπηρετεί έμπρακτα την οικολογική ισορροπία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και μεσογειακής συνεργασίας.
«Η προστασία του περιβάλλοντος και της εθνικής κυριαρχίας απαιτεί ουσία και όχι επικοινωνία», καταλήγει η δήλωση.