Κοινή δήλωση για άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών 28 χωρών, μεταξύ αυτών Ελλάδας και Κύπρου με τη Γερμανία να απέχει.
Ειδικότερα, πρόκειται για μία κοινή δήλωση από τους υπουργούς Εξωτερικών των εξής χωρών: Αυστραλίας, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ για τη Γάζα
«Εμείς, οι υπογράφοντες που παρατίθενται παρακάτω, συγκεντρωνόμαστε με ένα απλό και επείγον μήνυμα: ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τώρα.
Ο πόνος των αμάχων στη Γάζα έχει αγγίξει νέα καμπή. Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας αξιοπρέπεια. Καταδικάζουμε τη λειψή παροχή βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες βρίσκοντας νερό και τροφή. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι πάνω από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια. Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη. Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου 2023 συνεχίζουν να υποφέρουν φρικτά. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη κράτησή τους και ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους. Μια κατάπαυση του πυρός με διαπραγματεύσεις προσφέρει την καλύτερη ελπίδα να τους φέρει πίσω και να τερματίσει την αγωνία των οικογενειών τους.
Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς στη ροή της βοήθειας και να επιτρέψει επειγόντως στον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ να κάνουν το σωτήριο έργο τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Καλούμε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι προτάσεις για την απομάκρυνση του παλαιστινιακού πληθυσμού σε μια “πιο ανθρώπινη πόλη” είναι εντελώς απαράδεκτες. Ο αναγκαστικός εκτοπισμός αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε βήμα προς εδαφική ή δημογραφική αλλαγή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Το σχέδιο εποικισμού Ε1 που ανακοινώθηκε από την Πολιτική Διοίκηση του Ισραήλ, εάν εφαρμοστεί, θα διαιρέσει το παλαιστινιακό κράτος στα δύο, σηματοδοτώντας μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύοντας κριτικά τη λύση των δύο κρατών. Εν τω μεταξύ, η οικοδόμηση οικισμών σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχει επιταχυνθεί, ενώ η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων έχει εκτοξευθεί. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
Καλούμε τα μέρη και τη διεθνή κοινότητα να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η τρομερή σύγκρουση, μέσω μιας άμεσης, άνευ όρων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η περαιτέρω αιματοχυσία δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Επαναβεβαιώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να υποστηρίξουμε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική πορεία προς την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή».