Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με μυστική ψηφοφορία επί κάλπης το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλή για την άσκηση δίωξης προκειμένου να διερευνηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος «της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ)» από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, σχετικά με την λειτουργία του ΟΣΕ που είχε ως συνέπεια την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη αποχώρησαν διαδοχικά από την Ολομέλεια μετά τις τοποθετήσεις των αρχηγών τους, που όλοι κατήγγειλαν συγκάλυψη και «ξέπλυμα» των ευθυνών Καραμανλή. Στο τέλος της διαδικασίας και πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, η ΝΔ έμεινε μόνη της στην Ολομέλεια. Μια εικόνα που αποκαλύπτει την πολιτική της απομόνωση σε σχέση με τους χειρισμούς της στην τραγωδία των Τεμπών.
Τι είναι το Δικαστικό Συμβούλιο
Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι δικαστικός σχηματισμός, ο οποίος σε αντίθεση με τα κανονικά δικαστήρια δε συνεδριάζει δημόσια , δηλαδή ενώπιον ακροατηρίου.
Διακρίνεται σε Συμβούλιο Πλημμελειοδικών (πρωτοβάθμιο), σε Συμβούλιο Εφετών (δευτεροβάθμιο) και σε Συμβούλιο Αρείου Πάγου (τριτοβάθμιο/αναιρετικό).
Τα δικαστικά συμβούλια , σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει η wikipedia, απαντούν στην Ποινική Δικονομία, στη διαδικασία δηλαδή καταδίωξης εγκλημάτων και καταδίκης εγκληματιών. Έχουν αρμοδιότητα να αποφασίζουν κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα και σε ζητήματα εκτέλεσης ποινών.
Η διαδικασία ενώπιόν τους είναι συνήθως γραπτή και οι αποφάσεις τους ονομάζονται βουλεύματα. Τα βουλεύματα δε δημοσιεύονται, όπως οι δικαστικές αποφάσεις, παρά μόνο εκδίδονται, λόγω έλλειψης δημοσιότητας στη διαδικασία ενώπιον των Συμβουλίων.
Αν όμως ένας από τους διαδίκους το ζητήσει, το Συμβούλιο οφείλει να διατάξει την αυτοπρόσωπη παρουσία του για να του δοθεί η δυνατότητα προφορικών διευκρινίσεων. Σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο έχει την ευχέρεια αν το κρίνει σκόπιμο να επιτρέψει και την εμφάνιση συνηγόρων ενώπιόν του και να διεξαχθεί προφορική συζήτηση.
Το αίτημα μπορεί να απορριφθεί μόνο με συγκεκριμένη αιτιολογία που οφείλει να αναφέρεται στο βούλευμα. Η προφορική διαδικασία είναι πάντως στην πράξη η εξαίρεση. Δεν έχουν ποτέ εξουσία να καταδικάσουν κατηγορούμενο, γιατί στην Ποινική Δικονομία ισχύουν οι αρχές της δημοσιότητας και της προφορικότητας της (κύριας) δίκης.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για Καραμανλή – Πυρά ομαδόν από Ανδρουλάκη, Φάμελλο, Κουτσούμπα