Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο Στέφανος Παραστατίδης, τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Κάνοντας λόγο για νομοθέτηση χωρίς συνοχή και στρατηγική, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλογές που αποδομούν τη δημόσια παιδεία και εξυπηρετούν «ιδιοτελή συμφέροντα» με όχημα τις νέες ρυθμίσεις.
Επικρίσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν οι ρυθμίσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (ΝΠΠΕ), που – όπως υποστήριξε – εκφυλίζουν το πλαίσιο αδειοδότησης και στερούνται ουσιαστικών ελέγχων και διαφάνειας. Παρά τις διακηρύξεις του υπουργού Πιερρακάκη για το «αυστηρότερο πλαίσιο στην Ευρώπη», ο βουλευτής μίλησε για πλήρη έκπτωση των ποιοτικών όρων και για θεσμική απορρύθμιση που πλήττει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
«Αυταρχικό το δόγμα της ασφάλειας στα ΑΕΙ»
Ο κ. Παραστατίδης άσκησε έντονη κριτική και στο σκέλος του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας το ιδεολογικά αυταρχικό και τιμωρητικό. «Η αυστηροποίηση και ο αυταρχισμός είναι το καταφύγιο του ανίκανου», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται μεμονωμένα περιστατικά για να περιορίσει το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο και να ποινικοποιήσει τη φοιτητική ζωή.
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα της βίας είναι δομικό και πηγάζει από το πρυτανοκεντρικό μοντέλο διοίκησης που εισήγαγε ο νόμος Κεραμέως, σε αντίθεση με το συμμετοχικό ευρωπαϊκό πρότυπο. Όπως τόνισε, «όσο τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζονται ως παραρτήματα του υπουργείου Παιδείας, τα μέτρα ασφαλείας είναι καταδικασμένα να αποτύχουν».
Υπαναχώρηση για τους «αιώνιους» φοιτητές
Θετική χαρακτήρισε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα οριζόντια μέτρα διαγραφής φοιτητών, σημειώνοντας ότι μια τέτοια πολιτική δεν ευσταθεί ούτε ως παιδαγωγικό μέτρο ούτε συγκρίνεται με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα. Προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το ανώτατο όριο σπουδών και τα κίνητρα ολοκλήρωσης των σπουδών, με στόχο τη στήριξη των φοιτητών και όχι τον αποκλεισμό τους.
Επαγγελματική εκπαίδευση και σχολικοί νοσηλευτές
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε και για τις ρυθμίσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυτοϋπονόμευση του Νόμου Πιερρακάκη, μέσω κατάργησης ή αδρανοποίησης κομβικών θεσμών. Χαρακτήρισε μάλιστα το νέο πλαίσιο «ταφόπλακα για τα campus».
Αναφερόμενος στη διάταξη για τους σχολικούς νοσηλευτές, επεσήμανε πως η πρόβλεψη για έναν επαγγελματία υγείας ανά πολλές σχολικές μονάδες συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των μαθητών, καθώς υποβαθμίζεται ο ρόλος της πρόληψης και της άμεσης φροντίδας.
Καθυστέρηση για τη Μονή Σινά – απώλεια επιρροής στη Μέση Ανατολή
Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στο θέμα της σύστασης ΝΠΔΔ για την Ιερά Μονή Σινά. Όπως υπενθύμισε, η σχετική πρόταση είχε παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Φεβρουάριο, αλλά φτάνει στη Βουλή με πέντε μήνες καθυστέρηση, γεγονός που – όπως είπε – δείχνει αδράνεια στα κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα.
Επεκτείνοντας την κριτική του, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια – και ειδικά την τελευταία εξαετία – παρατηρείται υποχώρηση της ελληνικής επιρροής σε περιοχές με ισχυρό ιστορικό και πνευματικό αποτύπωμα του ελληνισμού, όπως το Σινά, η Ιερουσαλήμ, η Αντιόχεια και η Αλεξάνδρεια.
«Υπερνομοθέτηση που παραλύει τον αθλητισμό»
Τέλος, αναφερόμενος στις διατάξεις για τον αθλητισμό, επεσήμανε πως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αποτελεί την 59η τροποποίηση του βασικού αθλητικού νόμου από το 1999 και την 31η από το 2019, γεγονός που, όπως τόνισε, αναδεικνύει τη νομοθετική υπερδραστηριότητα χωρίς ουσία, η οποία παραλύει αντί να εξυπηρετεί τις ανάγκες του αθλητικού οικοσυστήματος.