Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πιέσεων καταγράφουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, καθώς η αγορά αναθεωρεί τις προσδοκίες της για άλλη μία μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εντός του 2025. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 2,77%, επίπεδο που είχε να εμφανιστεί από τον Μάρτιο. Ακόμη πιο θεαματική η κίνηση στο 30ετές, που έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Παρόμοια εικόνα και στις ΗΠΑ, όπου η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 4,42%.
Swaps: Από βεβαιότητα, σε αμφιβολία
Τα swaps επιτοκίων προεξοφλούν πλέον με πιθανότητα μόλις 50% μια νέα μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2025 — όταν πριν λίγες ημέρες το σενάριο αυτό θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο. Η μεταστροφή οφείλεται στα σήματα από την ίδια την ΕΚΤ, καθώς τόσο η Κριστίν Λαγκάρντ όσο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μιλούν πλέον για «παύση» στον κύκλο χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 2% την Πέμπτη, με τη Λαγκάρντ να δηλώνει ότι οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται σε «λειτουργία αναμονής», χωρίς αυτοματισμούς.
Εσωτερικές αντιστάσεις σε νέα μείωση
Ο Martins Kazaks, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν βλέπει λόγο για περαιτέρω μειώσεις, εκτός εάν υπάρξει βαρύ πλήγμα στην οικονομία. Ανάλογη στάση τηρούν και οι Schnabel και Simkus, ενισχύοντας την εντύπωση ότι η εσωτερική ισορροπία στην ΕΚΤ γέρνει πλέον κατά της περαιτέρω χαλάρωσης.
Η Goldman Sachs, η Commerzbank και η RBC αναθεώρησαν άμεσα τις προβλέψεις τους, με τον Christoph Rieger (Commerzbank) να σημειώνει πως «οι πιθανότητες έχουν σαφώς μετατοπιστεί υπέρ της μη μείωσης».
Οι επιφυλάξεις, οι αντιρρήσεις και τα νέα δεδομένα
Δεν λείπουν πάντως και οι πιο ουδέτερες φωνές, όπως αυτή του Francois Villeroy de Galhau, που υπογραμμίζει πως πρέπει να παραμείνει ανοιχτή κάθε επιλογή. Στην ίδια λογική, ο Φινλανδός Olli Rehn προειδοποιεί ότι η επόμενη απόφαση χρειάζεται χρόνο και προσεκτική στάθμιση.
Στο μεταξύ, τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν ευνοούν ακόμη τη δραστική αλλαγή πορείας. Οι προβλέψεις πληθωρισμού που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από την ΕΚΤ, αναθεωρούνται ελαφρώς προς τα κάτω (2% για το 2024 και 1,8% για το 2025), ενώ ο στόχος του 2% αναμένεται να επανέλθει το 2027.
«Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε νευρικοί. Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεταβολές επιτοκίων», τόνισε ο Kazaks, προσθέτοντας πως «η πολιτική σταθερότητα είναι αυτή τη στιγμή η πιο κατάλληλη στάση».
Η επόμενη μέρα: Νέα χαλάρωση ή νέα φάση σταθερότητας;
Οι αγορές πλέον στρέφουν το βλέμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2026, καθώς τα swaps δείχνουν ότι το χαμηλότερο σημείο επιτοκίων ίσως έρθει τον Μάρτιο. Από εκεί και πέρα, η συζήτηση ίσως αλλάξει ρότα — όχι προς νέες μειώσεις, αλλά προς το πότε θα αρχίσει ξανά η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η εποχή των “εύκολων” αποφάσεων στην ΕΚΤ φαίνεται να έχει τελειώσει. Από εδώ και πέρα, κάθε κίνηση θα αξιολογείται με αυξημένη προσοχή, πολιτική ωριμότητα και γεωοικονομική συνείδηση.