Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
του Μίλτου Σακελλάρη
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή δεν αποσκοπεί μόνο στη διαχείριση των πρόσφατων αποκαλύψεων αλλά στοχεύει στρατηγικά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ παράλληλα επιχειρεί να εντοπίσει τυχόν πολιτικές ή διοικητικές ευθύνες για στρεβλώσεις που καταγράφονται από το 1998 έως και σήμερα.
Με την πολιτική αντιπαράθεση να κορυφώνεται κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως η Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα είναι «κουκούλωμα», αλλά ένα βήμα για πλήρη θεσμική κάθαρση. Με αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, αλλά και σαφές μήνυμα λογοδοσίας προς την κοινωνία, η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι το κράτος μπορεί – και πρέπει – να αυτοδιορθώνεται.
Η θέση της κυβέρνησης
Όπως σημειώνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική Επιτροπή αποτελεί «θεσμική κίνηση ευθύνης» και όχι μια επικοινωνιακή διαχείριση. «Δεν πρόκειται για στείρα αντιπαράθεση, αλλά για μια ειλικρινή πρωτοβουλία διαφάνειας και κάθαρσης», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στις βασικές παρεμβάσεις που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση:
1. Κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, έχει δρομολογήσει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων πληρωμών και ελέγχου αγροτικών ενισχύσεων στην ΑΑΔΕ. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για «πρωτοβουλία ψηφιακού εκσυγχρονισμού και θεσμικής θωράκισης» απέναντι σε ένα σύστημα που για χρόνια λειτουργούσε με στρεβλώσεις.
2. Task Force Ελέγχων
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα ελέγχου η οποία εξετάζει περισσότερα από 30.000 ΑΦΜ και πάνω από 5.000 φυσικά πρόσωπα, με στόχο να εντοπιστούν και να επιστραφούν ενισχύσεις που δόθηκαν αχρεωστήτως. «Όπου υπάρχουν ψευδείς δηλώσεις, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες παραπομπής στη Δικαιοσύνη», επισημαίνει κορυφαίος υπηρεσιακός παράγοντας.
3. Αυτοκριτική χωρίς συμψηφισμούς
Οπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση προχωρά στην αυτοκριτική της, χωρίς όμως να αποδέχεται τη λογική των συμψηφισμών. «Το γεγονός ότι και άλλες πολιτικές δυνάμεις εμπλέκονται σε ανάλογες υποθέσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει λογοδοσία από τη δική μας πλευρά», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η λογοδοσία αφορά όλους και δεν θα μείνει κανείς στο απυρόβλητο.
Η κριτική στο ΠΑΣΟΚ – Υποκρισία και συναλλαγή
Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη έστρεψαν εκ νέου τα βέλη τους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον για «πολιτική υποκρισία» και «σύγχυση θέσεων». Όπως υπογράμμισαν, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η τεχνική λύση που εφαρμόστηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν απολύτως νόμιμη και βασιζόταν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα ζητά να κατηγορηθούν για απιστία υπουργοί που εφάρμοσαν αυτή τη διαδικασία. «Η στάση του Ανδρουλάκη δεν έχει συνοχή – μιλά για παρανομία εκεί που ο ίδιος παραδέχεται νομιμότητα», επεσήμαναν.
Αναφορά γίνεται και στον πρώην γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, ο οποίος – όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη – είναι το μόνο πρόσωπο που έχει μέχρι στιγμής επιστρέψει χρήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, «για λόγους ευθιξίας». «Αυτό λέει πολλά για το ποιος πραγματικά έχει πρόβλημα με τις “χαραμάδες του νόμου”», σχολιάζουν δηκτικά.
Παράλληλα, από την κυβέρνηση σημειώνουν με νόημα την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη να υπάρξει ανταλλαγή μεταξύ εξεταστικής και προανακριτικής, λέγοντας ότι «τέτοιου τύπου πολιτικά ντιλ δεν συνάδουν με τη θεσμική σοβαρότητα που απαιτεί η υπόθεση».
Οι στόχοι της κυβερνητικής πρωτοβουλίας
Όπως διαμηνύεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι προτεραιότητες εν προκειμένω είναι ξεκάθαρες:
1. Ανάκτηση εμπιστοσύνης των αγροτών: Η διαφάνεια στις επιδοτήσεις και ο σεβασμός στη νομιμότητα είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στον μηχανισμό.
2. Αποτροπή νέων δημοσιονομικών κινδύνων: Οι λανθασμένες πληρωμές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και απειλούν το μέλλον των ενισχύσεων. Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον νέες δημοσιονομικές διορθώσεις από την ΕΕ.
3. Θεσμική λογοδοσία: Μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή επιδιώκεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, η δημόσια ανάληψη ευθυνών και η αλλαγή σελίδας με ένα νέο, αξιόπιστο πλαίσιο.