Σε συνέντευξή του, σήμερα Παρασκευή, στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, δήλωσε σχετικά με πιθανή υποψηφιότητά του στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ:
«Δεν θα είμαι υποψήφιος και νομίζω ότι υπάρχει μία ανάγκη και όσοι δεν εκτεθούν να κάνουμε από κοινού μία προσπάθεια να υπενθυμίσουμε στον κόσμο, ο οποίος θα πάρει μέρος στις διαδικασίες ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ ισχυρό, πυκνό και συμπαγές έδαφος προγραμματικών και ιδεολογικό που έχει κρατήσει αυτό το κόμμα σε θέση πρωταγωνιστή για πάρα πολλά χρόνια».
Πρόσθεσε, επίσης: «Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια μετασχηματισμού του κόμματος από το 2022. Βάλαμε τη βάση να ψηφίσει. Αποφασίσαμε ότι η βάση θα ψηφίζει για τον Πρόεδρο, για την Κεντρική Επιτροπή. Τώρα εκκρεμεί η απόφαση για το αν θα βγαίνουν οι βουλευτές με προκριματικές εκλογές ή όχι. Άρα οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να πουν να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός ή όχι; Λοιπόν, υπάρχουν πάρα πολύ κομβικά πολιτικά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν όσοι διεκδικούν την ηγεσία, να τα συζητήσουν αυτά δημόσια, να πολιτικοποιηθεί η κουβέντα και να φύγουμε από τις απολυτότητες».
Σχολιάζοντας το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:
«Χαμένος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, αλίμονο. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι πέρσι που ήμουν υποψήφιος για την προεδρία επέμενα να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση και δεν έγινε κατορθωτό, όπως είχα επιμείνει, στο να προηγηθεί η πολιτική συζήτηση της εκλογής Προέδρου. Διότι όταν προηγείται η πολιτική συζήτηση, η εκλεγμένη ηγεσία δεσμεύεται να υλοποιήσει συλλογικές αποφάσεις. Δηλαδή γίνεται ένα συνέδριο, αποφασίζει την πολιτική κατεύθυνση και αναθέτει την ευθύνη. Δίνει την ευθύνη, δίνει την εντολή σε μια ηγεσία να την υλοποιήσει. Εδώ δεν δίνουμε λευκές επιταγές. Δεν μπορεί να έρθει μια ηγεσία μετά την εκλογή και να πει έχω εντολή, σας φέρνω ιδέες για το καταστατικό επαναστατικές. Δεν γίνεται έτσι. Τώρα θα πρέπει να πουν όλοι την άποψή τους».
«Δεν θα εκδηλωθώ δημόσια υπέρ κάποιου υποψηφίου»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Παππάς είπε ότι δε θα εκδηλωθεί δημόσια υπέρ κάποιου υποψηφίου. «Τώρα θα υπηρετήσω με απόλυτη προσήλωση τον θεσμικό ρόλο με τον οποίο με τίμησαν οι σύντροφοι και συντρόφισσες συνάδελφοι, βουλευτές και βουλεύτριες και νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε απολύτως τι εννοώ[…] αν είχα την επιλογή ή έκανα την επιλογή να εκδηλωθώ υπέρ του ενός και του άλλου, θα έπρεπε αυτόματα να γίνει και μια αλλαγή στην κοινοβουλευτική ομάδα» εξήγησε.
Για το αν μετάνιωσε που στήριξε πέρσι τον Στέφανο Κασσελάκη είπε «πέρυσι έγινε μια πολιτική συμφωνία καθαρή, δηλωμένη, είναι αναρτημένη κιόλας στο site του ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετήθηκα δημόσια στην Κεντρική μας Επιτροπή, ψήφισα κατά της πρότασης μομφής, ψήφισα υπέρ της ανοικτής ψηφοφορίας στην Κεντρική μας Επιτροπή, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 53% λέει ότι ήταν λάθος η απόφαση αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη ανέφερε «Ε, ναι, αυτό σημαίνει ότι είναι και μια βάση διχοτομημένη. Είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο μόνο με δημοκρατικό τρόπο μπορεί να επιλυθεί. Αυτό αποτυπώνει».
Για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι « προτείνουμε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από την Αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα. Επίσης μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα ότι είναι καλό για την χώρα, για την πατρίδα συνολικά σε αυτές τις θέσεις να βρίσκονται άνθρωποι με μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα, με μια ιστορία πολιτική[…] νομίζω ότι η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να βρίσκεται σε αυτό το πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα. Δηλαδή, όταν ήταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος, ο αείμνηστος Κάρολος Παπούλιας, ο Προκόπης Παυλόπουλος τελευταία.