Του Κώστα Νούση
Σε κυνήγι δικαιολογητικών επιδίδονται χιλιάδες πολίτες για να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξαγοράς των 90.000 καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου, με το τίμημα σε αρκετές περιπτώσεις να περιορίζεται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας και την εξόφληση να γίνεται σε έως 60 άτοκες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 100 ευρώ.
Η ειδική πλατφόρμα (aeda.apps.gov.gr) άνοιξε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, ενώ σε πρώτη φάση θα υποδέχεται αιτήσεις ιδιωτών από 20 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και από τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, θα μπορεί να δέχεται αιτήσεις για το σύνολο της Επικράτειας.
Η πλατφόρμα, κατά την πρώτη φάση, θα δέχεται για τις Περιφερειακές Ενότητες:
- Αιτωλοακαρνανίας,
- Αρκαδίας,
- Έβρου,
- Εύβοιας,
- Ηρακλείου,
- Ιωαννίνων,
- Καρδίτσας,
- Κέρκυρας,
- Λάρισας,
- Λασιθίου,
- Λέσβου,
- Μαγνησίας,
- Ξάνθης,
- Πιερίας,
- Ρεθύμνου,
- Σάμου,
- Τρικάλων,
- Φθιώτιδας,
- Χανίων,
- Χίου
και στις 31 Οκτωβρίου για όλες τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν παράβολο 300 ευρώ που συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς ή επιστρέφεται εφόσον η αίτηση απορριφθεί.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα εξαγοράς
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης εξαγοράς, είναι η άσκηση από τον ίδιο τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους, επί δημοσίου ακινήτου, αδιαλείπτως κατοχή:
- επί 30 τουλάχιστον έτη με τίτλο,
- επί 40 τουλάχιστον έτη χωρίς τίτλο, εφόσον ο αιτών χρησιμοποιεί το ακίνητο ως την κύρια κατοικία του ή ως βοηθητικό χώρο αυτής ή για να ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική ή αγροτική δραστηριότητα,
- η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα 5 τουλάχιστον έτη που προηγούνται της αίτησης, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.
Η διαδικασία υποβολής αίτησης
1. Οι αιτήσεις εξαγοράς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) απευθείας στον Φορέα Υποδοχής. Ως Φορέας Υποδοχής ορίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
2. Η αίτηση εξαγοράς εξετάζεται σε τρία στάδια:
α) Έλεγχος πληρότητας φακέλου, που γίνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας,
β) έλεγχος ουσιαστικού περιεχομένου του φακέλου, που γίνεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία,
γ) έλεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων του ν. 5024/2023, για την εξαγορά του δημόσιου κτήματος, που γίνεται από την Επιτροπή του άρθρου 10 του ν. 5024/2023.
4. Για κάθε νέα αίτηση δημιουργείται ψηφιακός φάκελος, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα από τον ν. 5024/2023, στοιχεία, τα οποία είναι καταχωρημένα στο Ο.Π.Σ., καθώς και όσα αρχεία επισυνάπτονται από τους αιτούντες κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ομαδοποιημένα σε κατηγορίες
5. Μετά την οριστική υποβολή παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της αίτησης εξαγοράς σε κάθε στάδιο μέχρι την έγκριση ή την απόρριψή της.
6. Οι αιτήσεις εξαγοράς και τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους υπόκεινται σε τυπικό έλεγχο πληρότητας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Εάν η αίτηση εξαγοράς και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά είναι πλήρη, προωθούνται αμελλητί από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία. Εάν διαπιστωθούν ελλείψεις ο φάκελος επιστρέφεται στον αιτούντα αυτόματα και ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την συμπλήρωσή τους. Εάν ο αιτών δεν συμπληρώσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας η αίτηση εξαγοράς του αρχειοθετείται αυτόματα και ο αιτών ενημερώνεται σχετικά.
7. Εάν η αίτηση εξαγοράς αφορά ακίνητο που ανήκει στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία ζητεί τη σύμφωνη γνώμη από το τελευταίο.
8. Η Επιτροπή Εξαγοράς προβαίνει στον έλεγχο λαμβάνοντας υπόψη της το συνοπτικό σημείωμα της Κτηματικής Υπηρεσίας για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εξαγοράς. Με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Εξαγοράς, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στην έκδοση είτε απορριπτικής απόφασης είτε πιστοποιητικού εξαγοράς, τα οποία ενσωματώνονται στον ψηφιακό φάκελο της αίτησης.