- Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
- Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
- Απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ
- Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ
- Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000
- Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό
- Παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000
- Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
- Κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων
- Βία κατά υπαλλήλου
Οι συλληφθέντες έχουν παραπεμφθεί σε ανακριτή και έχουν ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.
Πρόκειται για 4 ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, 8 ιδιοκτήτες και υπαλλήλους φαρμακείων στην Αττική, 1 ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, η παράνομη δραστηριότητα των κατηγορουμένων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.
Κατά το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών του κυκλώματος στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.
Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.
Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/ φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Μεταξύ των φαρμάκων που φέρονται ότι ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα των αστυνομικών αρχών, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εξακριβώθηκε και η παράνομη δραστηριότητα ιδιοκτήτριας φαρμακαποθήκης, η οποία έθετε σε κυκλοφορία φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ανθρώπινη υγεία.