Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, αναφέρει ότι πραγματοποίησε έρευνες σε 78 περιφέρειες της Ρωσίας, συλλαμβάνοντας 39 άτομα, μεταξύ των οποίων και έφηβοι, με την κατηγορία ότι υποστήριζαν «ουκρανικές τρομοκρατικές οργανώσεις» και ότι υποκινούνταν να διαπράξουν «βίαιες πράξεις».
Συνολικά οι πράκτορες της FSB, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε βάρος 252 μελών «διαδικτυακών κοινοτήτων», μεταξύ των οποίων οι 156 ήταν έφηβοι.
Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 14 έως 34 ετών. Η FSB ισχυρίζεται ότι «υποστηρίζουν την δράση απαγορευμένων στην Ρωσία ουκρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων, που παρότρυναν τα παιδιά και τους εφήβους να διαπράξουν βίαιες πράξεις, εναντίων ατόμων που εκπροσωπούν τις κρατικές αρχές, συμμαθητές τους και δασκάλους τους».
Σύμφωνα με την FSB, εννέα ανήλικοι συμμετείχαν στην προετοιμασία «ένοπλων επιθέσεων» εναντίον εκπαιδευτικών ή θρησκευτικών ιδρυμάτων και σε χώρους μαζικής προσέλευσης. Αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση της ότι κατέσχεσε πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά και εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή εκρηκτικών υλών, όπως επίσης και «προπαγανδιστικό υλικό τρομοκρατικών οργανώσεων»
Εκτός των άλλων όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η FSB οι συλληφθέντες αλληλογραφούσαν μέσω της εφαρμογής Discord με «ουκρανούς καθοδηγητές». Στα μηνύματα υπάρχουν οδηγίες «για τρομοκρατικές πράξεις δολιοφθοράς, κατασκευή και χρήση μέσων τρομοκρατίας, σχέδια προετοιμασίας ένοπλων επιθέσεων»
Κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν βίντεο με συλλήψεις. Σ’ αυτά φαίνονται αστυνομικοί να οδηγούν δύο εφήβους σε οχήματα, με τον έναν, που η κάμερα τον δείχνει από πίσω, να προχωράει με σκυμμένο το κεφάλι και να φοράει ένα μαύρο πουλόβερ.
«Μη φοβάστε, είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας», λέει ένας άλλος πράκτορας σε μια γυναίκα που ανοίγει την πόρτα της.
Η Ρωσία εντείνει τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν ή βοηθούν την Ουκρανία.
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ακολούθησε κύμα αχαλίνωτης καταστολής κάθε διαφωνίας, είτε πρόκειται για μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ ή απλούς πολίτες.
Η εφημερίδα Kommersant, έγραψε ότι η εφαρμογή Discord πιθανότατα , πολύ σύντομα θα μπλοκαριστεί στην Ρωσία με βάση κατηγορίες περί παράβασης της νομοθεσίας. Η ρυθμιστική αρχής ελέγχου τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ισχυρίζεται ότι απέστειλε στην διεύθυνση της εφαρμογής αίτημα να αποσύρει 947 περιεχόμενα που παραβιάζουν την νομοθεσία «μεταξύ εκείνων που περιέχουν παιδική πορνογραφία, εκκλήσεις για εξτρεμιστική δράση, προσέλκυση ανηλίκων σε διάπραξη παράνομων πράξεων».