Μια απρόσμενη και ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσαν οι Κινέζοι αστροναύτες του διαστημικού σταθμού Tiangong, καθώς πραγματοποίησαν το πρώτο «μπάρμπεκιου» στο διάστημα, ψήνοντας μπριζόλες και φτερούγες κοτόπουλου σε έναν ειδικό φούρνο θερμού αέρα.
Το ιστορικό γεύμα, που μοιράστηκαν έξι αστροναύτες, έλαβε χώρα μετά την καθυστερημένη επιστροφή τριών μελών του πληρώματος λόγω επιπλοκών με διαστημικά συντρίμμια και την υποδοχή του νέου πληρώματος της αποστολής Shenzhou-21. Η τελετή παράδοσης για την αλλαγή πληρώματος σηματοδοτήθηκε με αυτό το πρωτοποριακό γαστρονομικό γεγονός.
Το γεύμα παρασκευάστηκε χάρη σε έναν ειδικό φούρνο θερμού αέρα που μετέφερε το πλήρωμα του Shenzhou-21. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, οι αστροναύτες μαγείρεψαν τις μαριναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου για 28 λεπτά, ακολουθούμενες από μπριζόλα με μαύρο πιπέρι, προσθέτοντας μια νότα «φρεσκομαγειρεμένου» γεύματος στην καθημερινότητά τους.
«Το κίνητρό μας είναι η αγάπη των Κινέζων για τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα», δήλωσε ο Liu Weibo, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας. Όπως εξήγησε, η δυνατότητα των αστροναυτών να απολαμβάνουν το άρωμα και τη γεύση φρεσκοψημένων εδεσμάτων, αφού έχουν ζήσει σε ένα σχετικά κλειστό περιβάλλον για μήνες, φέρνει μια σημαντική αίσθηση ευτυχίας.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Xinhua, ο 32χρονος μηχανικός πτήσης Wu Fei – ο νεότερος Κινέζος αστροναύτης που στάλθηκε στο διάστημα – φαίνεται να αφαιρεί τις ψητές φτερούγες από τον φούρνο, δηλώνοντας ενθουσιασμένος: «Μυρίζει, φαίνεται και έχει υπέροχη γεύση».
Η εισαγωγή του φούρνου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας των κινεζικών αρχών για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των αστροναυτών σε τροχιά. Οι ερευνητές εργάζονται συστηματικά για να βελτιώσουν την ποικιλία, την υφή, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική αξία των διαστημικών τροφίμων.
Σύμφωνα με τον Liu Weibo, ο φούρνος θερμού αέρα, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον «πρώτο στον κόσμο» του είδους του, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί χωρίς καπνό. Ένας ενσωματωμένος απορροφητήρας καθαρίζει το οξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά το μαγείρεμα, διασφαλίζοντας ότι δεν απελευθερώνονται ατμοί ή οσμές στο εσωτερικό του σταθμού, συμμορφούμενος με τα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.
Επιπλέον, οι αστροναύτες του Shenzhou-21 έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα διευρυμένο μενού 190 ειδών τροφίμων, που περιλαμβάνει υλικά για μαγείρεμα και ψήσιμο φρέσκων λαχανικών, ξηρών καρπών, κέικ και κρέατος. Αυτά συμπληρώνουν τις καλλιέργειες που ήδη αναπτύσσονται στον σταθμό—συνολικά επτά είδη φυτών, όπως μαρούλι και ντοματίνια, έχουν αποδώσει 4,5 κιλά φρέσκων προϊόντων από την αποστολή Shenzhou-16.
Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ψυχαγωγίας και της άνεσης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες συνθήκες του διαστήματος, καθώς η Κίνα συνεχίζει να επενδύει στον διαστημικό της σταθμό, μετατρέποντας μια φαντασίωση του ψησίματος σε τροχιά σε μια απολαυστική πραγματικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Τι απαντά το Κρεμλίνο στις φήμες που οργιάζουν για ρήγμα στις σχέσεις Πούτιν – Λαβρόφ
Ρόμπερτ Ντε Νίρο για νίκη Μαμντάνι: Ήρθε «η στιγμή να πάρουμε πίσω την χώρα μας»
Νέες συλλήψεις στην Τουρκία: Δεκαοκτώ άτομα για το σκάνδαλο με τους διαιτητές











