Οι ελιές, βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής διατροφής, δίνουν γεύση και ζωντάνια σε κάθε πιάτο, ενώ πρωταγωνιστούν ιδιαίτερα στα νηστίσιμα τραπέζια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ελιές έχουν δεκαπλάσια αντιοξειδωτικά σε σχέση με το ελαιόλαδο, γι’ αυτό αξίζει κανείς να τις απολαύσει ακέραια απευθείας στη σαλάτα, αντί να βουτήξει το ψωμί του στο λάδι για παράδειγμα.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες
Τα αντιοξειδωτικά είναι μια ομάδα χημικών ενώσεων που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν την καταστροφή τους και στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες φθοράς. Η ισχυρή λοιπόν αντιοξειδωτική δράση των ελιών συμβάλλει:
- στην καλή εγκεφαλική λειτουργία,
- στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων
- στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όλες οι ελιές είναι καλές πηγές ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου, βιταμίνης Α και Ε. Επίσης έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε χαλκό, αλλά και πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την υγεία της καρδιάς.
Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πάσχουν από υπέρταση
Άτομα που διαθέτουν υπέρταση, χρειάζεται να καταναλώνουν τις ελιές με μέτρο, καθώς συντηρούνται ως επί το πλείστον σε άλμη και κατ’ επέκταση περιέχουν ποσότητες αλατιού. Ωστόσο, η άλμη που μένουν οι ελιές για να ξεπικρίσουν είναι και καλή πηγή πολυφαινολών.
Γι’ αυτό μην την πετάτε. Χρησιμοποιήστε την ως μαρινάδα, ζωμό ή dressing για σαλάτες!
Πηγή: Ygeiamou.gr
Διαβάστε επίσης
«Καμπανάκι» ειδικών για τη γρίπη των πτηνών – Αυξάνονται τα κρούσματα











