Πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων περιοχών για φαγητό στον κόσμο κατέκτησε η Ελλάδα, η οποία «σάρωσε» την παγκόσμια γαστρονομική λίστα του Taste Atlas κατακτώντας θέσεις στην 1η σειρά των καλύτερων 100!
Στην κορυφή της λίστας κυριαρχούν οι ιταλικές περιοχές Καμπανία και Εμίλια-Ρομάνια με 4,47 και 4,45 στα πέντε αστεράκια, γνωστές για τις πίτσες, τα λαζάνια, τα τορτελίνια και τις μακαρονάδες μπολονέζ.
Στην τρίτη θέση, όμως, ξεχωρίζει η Κρήτη με βαθμολογία 4,42. Στη λίστα των δημοφιλέστερων πιάτων της Κρήτης βρίσκουμε τον ντάκο, την πορτοκαλόπιτα, τη στάκα με αυγά, τα καλτσούνια και το αντικριστό.
Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Σικελία με τα διάσημα καννόλι, μελιτζάνες με παρμεζάνα, μακαρονάδα αλά Νόρμα και γρανίτα, ενώ η Μακεδονία έρχεται πέμπτη, με τα τοπικά της εδέσματα να περιλαμβάνουν μπουγάτσα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τρίγωνα Πανοράματος, μανιταρόπιτα και ακανές Σερρών.
Οι Κυκλάδες καταλαμβάνουν την έκτη θέση, προσφέροντας ντοματοκεφτέδες, λαδένια Κιμώλου, κουφέτο Μήλου, τυρένια Κιμώλου και μελόπιτα Σίφνου, ενώ η Τοσκάνη της Ιταλίας παίρνει την έβδομη θέση.
Στην όγδοη θέση συναντάμε ξανά ελληνική περιοχή, την Πελοπόννησο, με δημοφιλέστερες γεύσεις τη γουρουνοπούλα Καλαμάτας, το κουνουπίδι καπαμά, την τσουχτή Μάνης και τις πέτουλες Μεσσηνίας.
Η ένατη θέση ανήκει στην Αλεντέζου της Πορτογαλίας, ενώ η δεκάδα κλείνει με το Βόρειο Αιγαίο, όπου ξεχωρίζουν τα μαμούλια Χίου, οι σαμσάδες Λήμνου, το σουφικό Ικαρίας, τα μασουράκια Χίου και τα βενιζελικά Λήμνου.
Η ελληνική παρουσία στις 100 καλύτερες περιοχές δεν περιορίζεται στην πρώτη δεκάδα. Στην 15η θέση φιγουράρει η Θεσσαλία, με πιάτα όπως το κασέρι, το μανούρι, το κουνέλι στιφάδο, η αστακομακαρονάδα και το γαλοτύρι.
TasteAtlas World Food Awards. These are the 100 best food regions in the world. View more: https://t.co/GsgYVXIJaW pic.twitter.com/0asUNnugAR
— TasteAtlas (@TasteAtlas) December 8, 2025
Στην 37η θέση βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά, με παστιτσάδα Κέρκυρας, μαντολάτο, σοφρίτο, μπουρδέτο Κέρκυρας και τη ζακυνθινή «φρυγανιά».
Οι Σποράδες βρίσκονται στην 68η θέση, με στιφάδο Σκιάθου, αστακομακαρονάδα Σκύρου, σκοπελίτικη τυρόπιτα, τόνο Αλοννήσου και φουσκάκια Αλοννήσου.
Τέλος, η Λακωνία καταλαμβάνει την 93η θέση και ξεχωρίζει για το ελαιόλαδο, τα κρασιά και το σύγκλινο της περιοχής.
Διαβάστε επίσης:
Καταγγελίες αγροτών στην Κρήτη: Μας πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες (βίντεο)
Αρπάχτηκαν στον αέρα Τζίμα – Πρετεντέρης: Η ένταση «χτύπησε κόκκινο» στο δελτίο του MEGA (βίντεο)
Θριαμβολογεί ο Βενιζέλος για τα μνημόνια που χρεωκόπησαν τη χώρα











