No Result
View All Result
27/10/2025 01:53
19 °c
Athens
Non Papers
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • SHADOWS OF POWER
  • NORTH PAPERS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • LIFESTYLE
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
  • ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ
Non Papers
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • SHADOWS OF POWER
  • NORTH PAPERS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • LIFESTYLE
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
  • ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ
Non Papers
No Result
View All Result

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη – Και είναι απρόσμενος!

Πώς συνδέεται η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης με την κλιματική αλλαγή.

Από Nonpapers.gr Newsroom
9 Σεπτεμβρίου 2025
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη – Και είναι απρόσμενος!
Nonpapers.gr Newsroom

Nonpapers.gr Newsroom

Κι όμως! Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής μας φέρνει πιο κοντά με προϊόντα που πειρέχουν μπόλικη ζάχαρη, καθώς οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών, παγωτών και γλυκών.

«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των τροφίμων, οδηγώντας σε ελλείψεις, αυξήσεις τιμών και ακόμη επηρεάζοντας την αξία των θρεπτικών συστατικών», δήλωσε στο CNN η Παν Χε, συν-συγγραφέας της νέας σχετικής μελέτης και λέκτορας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις επιλογές μας ως προς τις τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνουμε, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από αμερικανικά νοικοκυριά από το 2004 έως το 2019 και συνέκριναν τις καταναλωτικές επιλογές με περιφερειακά κλιματικά δεδομένα, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Καθώς η θερμοκρασία αυξανόταν, οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερη ζάχαρη– κυρίως ροφήματα, όπως αναψυκτικά και χυμοί, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για κάθε άνοδο 1,8 βαθμών Φαρενάιτ, η ημερήσια κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης αυξανόταν κατά 0,7 γραμμάρια ανά άτομο. Η τάση αυτή ήταν πιο έντονη όταν η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου. Όταν κάνει ζέστη, το σώμα χάνει περισσότερη υγρασία, δημιουργώντας την ανάγκη για ενυδάτωση και δροσιά. Για πολλούς Αμερικανούς, αυτό σημαίνει κατανάλωση κρύων, γλυκών προϊόντων όπως αναψυκτικά και παγωτό, εξήγησε η ερευνήτρια.

Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη επίδραση

Η επίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, όπως αναφέρει η μελέτη. Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ήδη καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης, καθώς αυτά τα τρόφιμα είναι φθηνότερα και πιο εύκολα προσβάσιμα. Επιπλέον, μπορεί να περνούν λιγότερο χρόνο σε χώρους με κλιματισμό, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Αποθαρρυντικές οι ενδείξεις

Η μελέτη προβλέπει ότι η κατανάλωση ζάχαρης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν κατά 3 γραμμάρια την ημέρα έως το 2095, αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη μας, με τις πιο ευάλωτες ομάδες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Όπως είναι γνωστό, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει οι προστιθέμενες ζάχαρες να μην ξεπερνούν το 6% των ημερήσιων θερμίδων – έως 36 γραμμάρια για τους άνδρες και 26 για τις γυναίκες.

«Τα ζητήματα δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης έχουν συζητηθεί ευρέως, αλλά αν λάβουμε υπόψη την αλληλεπίδραση με την κλιματική αλλαγή, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», δήλωσε η Χε. «Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τρόπους διαχείρισης της κατανάλωσης ζάχαρης ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Πόσο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα διατροφικά πρότυπα

«Τα στοιχεία για το πώς η ακραία ζέστη αλλάζει τα διατροφικά πρότυπα είναι ακόμη σχετικά περιορισμένα», είπε η Σαρλότ Κουκόφσκι, ερευνήτρια στο Cambridge Social Decision-Making Lab του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι ότι οι πιο ευπαθείς ομάδες- αυτές που έχουν λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν- είναι ταυτόχρονα εκείνες που είναι πιο εκτεθειμένες στη ζέστη και σε ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή», συμπλήρωσε.

Το πώς ακριβώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες της ανθρωπότητας και ποιες θα είναι οι συνέπειες για την υγεία και τις κοινωνικές ανισότητες, παραμένει ακόμη ασαφές, τόνισε η ερευνήτρια, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται πολύ περισσότερες έρευνες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ένα βήμα πριν την πτήση για Αθήνα – Πώς ξεμπλοκάρει ο διορισμός της

Το χτύπημα στο Κατάρ είναι μήνυμα για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – Η ανάρτηση του Προέδρου του Ισραηλινού Κοινοβουλίου

Tags: ζάχαρηκατανάλωση ζαχαρηςΚλιματική αλλαγή
ShareTweet
Previous Post

Κατέρρευσε σε…ζωντανή μετάδοση Σουηδή υπουργός (βίντεο)

Next Post

Καιρός: Και ηλιοφάνεια και ζέστη σήμερα – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Related Posts

Κορινθιακός: Εντοπίστηκε τεράστιο υδάτινο σύστημα με γλυκό νερό
Έρευνες

Κορινθιακός: Εντοπίστηκε τεράστιο υδάτινο σύστημα με γλυκό νερό

Από Nonpapers.gr Newsroom
26/10/2025
Κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η Microsoft από χάκερς
Έρευνες

Axios: Η Τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί τους χάκερ σε πιο γρήγορες και «έξυπνες» επιθέσεις

Από Nonpapers.gr Newsroom
26/10/2025
Ελλάδα σε αδιέξοδο: 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ζητούνται, αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί
Έρευνες

Κυβερνοασφάλεια: Τα πέντε βασικά βήματα που σώζουν δεδομένα

Από Nonpapers.gr Newsroom
26/10/2025
Καταιγίδα μοναξιάς: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη
Ελλάδα

Καταιγίδα μοναξιάς: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη

Από Nonpapers.gr Newsroom
26/10/2025
Καρκίνος πνεύμονα: Η επικίνδυνη διατροφική παγίδα μέσα στην κουζίνα
Έρευνες

Νέα θεραπεία: Υπέρηχοι μπορούν να δαμάσουν τον καρκίνο

Από Nonpapers.gr Newsroom
25/10/2025
AI μοντέλα αναπτύσσουν «ένστικτα» επιβίωσης και αντιστέκονται στην απενεργοποίηση
Έρευνες

AI μοντέλα αναπτύσσουν «ένστικτα» επιβίωσης και αντιστέκονται στην απενεργοποίηση

Από Nonpapers.gr Newsroom
25/10/2025
Next Post
Καιρός: Και ηλιοφάνεια και ζέστη σήμερα – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Καιρός: Και ηλιοφάνεια και ζέστη σήμερα - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

No Result
View All Result

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Kατηγορίες

  • BOX-1 (705)
  • BOX-2 (759)
  • BOX-3 (756)
  • BOX-4 (826)
  • Lifestyle (402)
  • Media (187)
  • Nonpapers Vidcast (1)
  • North Papers (35)
  • Observer (3)
  • Shadows of power (421)
  • Slider (7)
  • VARονος (4)
  • Αθλητικά (913)
  • Άρθρα (153)
  • Αφιερώματα (92)
  • Διεθνή (3.879)
  • Ελλάδα (4.935)
  • Επιχειρείν (118)
  • Έρευνες (189)
  • Οικονομία (777)
  • Πολιτική (2.851)
  • Πολιτισμός (277)
  • Συνεντεύξεις (19)
  • Χωρίς κατηγορία (341)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άνοιξε ξανά το Μουσείο του Λούβρου μετά την «κλοπή του αιώνα»
BOX-4

Συλλήψεις για τη ληστεία στο Λούβρο: Άφαντα τα κοσμήματα

Από Nonpapers.gr Newsroom
26 Οκτωβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέσσερις προφυλακίσεις – Σήμερα οι απολογίες των φερόμενων ως αρχηγών
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τέσσερις προφυλακίσεις – Σήμερα οι απολογίες των φερόμενων ως αρχηγών

Από Nonpapers.gr Newsroom
26 Οκτωβρίου 2025
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ;
Πολιτική

Ηττηθήκαμε κατά κράτος, ως κράτος – Το «Βατερλώ» της Νέας Υόρκης 

Από Μπάμπης Χριστακόπουλος
24 Σεπτεμβρίου 2025
Γάζα: Η πιο αβέβαιη συμφωνία στην ιστορία του Μεσανατολικού
BOX-4

Γάζα: Η πιο αβέβαιη συμφωνία στην ιστορία του Μεσανατολικού

Από Πάνος Χαρίτος
14 Οκτωβρίου 2025
Non Papers

Non Paper Info

  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση

Follow Us

© 2025 All Rights Reserved - Powered by FOCUS ON GROUP
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • SHADOWS OF POWER
  • NORTH PAPERS
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • LIFESTYLE
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • MEDIA
  • ΑΡΘΡΑ/ΑΠΟΨΕΙΣ