Σαν να βγήκε από σελίδες σεναρίου, η σύλληψη του 59χρονου επιχειρηματία στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αποκαλύπτει ένα υψηλού επιπέδου παρασκήνιο παρανομίας και διεθνούς φυγοδικίας, με την Ελλάδα να φιλοξενεί –εν αγνοία της;– έναν από τους πλέον καταζητούμενους οικονομικούς εγκέφαλους της Ανατολικής Ευρώπης.
Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Μολδαβίας, 59 ετών, με βαριές κατηγορίες στην πλάτη του για υπεξαίρεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, έζησε στην Ελλάδα υπό καθεστώς πλήρους κάλυψης για πάνω από έξι χρόνια. Βίλα στη Σαρωνίδα, ιδιωτική ασφάλεια, πολυτελή SUV, μια ζωή μακριά από τα ραντάρ. Ώσπου μια απλή κίνηση, ένα τηλεφώνημα για ταξί, πυροδότησε τη χιονοστιβάδα.
Ο άνθρωπος με τις τέσσερις ταυτότητες
Ο Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ δεν ήταν μόνο καλά κρυμμένος. Ήταν και καλά εξοπλισμένος. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, είχε στην κατοχή του ελληνική ταυτότητα, διαβατήριο και δίπλωμα, όλα με πλαστά στοιχεία. Κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό, άλλες τρεις ταυτότητες – ρουμανική, ρωσική και μεξικανική – βρέθηκαν στο σπίτι του. Ο άνθρωπος είχε φροντίσει για όλα. Εκτός από την τελευταία του έξοδο.
Η απόπειρα διαφυγής προς το Ντουμπάι, με τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, χωρίς αποσκευές, δίχως καν ένα βλέμμα πίσω, κατέληξε σε σύλληψη εν πτήσει προς την έξοδο, όταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. περικύκλωσαν το ζευγάρι λίγο πριν την επιβίβαση.
Το δίκτυο, οι προστάτες και ο «φίλος της νύχτας»
Το μεγάλο ερώτημα όμως δεν είναι πού ήταν, αλλά ποιοι τον κάλυπταν. Πώς ένας άνθρωπος με διεθνές ένταλμα κατάφερε να εγκατασταθεί αθόρυβα σε κοσμοπολίτικη περιοχή της Αττικής, να αποκτήσει ελληνικά έγγραφα, να μην εντοπιστεί ούτε από ευρωπαϊκές, ούτε από αμερικανικές αρχές.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο ίδιο ταξίδι διαφυγής βρισκόταν και άλλος ένας επιβάτης: πρώην αθλητής, πρώην βουλευτής, νυν καταζητούμενος για διακίνηση ναρκωτικών. Σύμπτωση; Δύσκολο. Ορισμένοι μιλούν ήδη για σχέδιο συντονισμένης διαφυγής. Άλλοι βλέπουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός κυκλωμάτων.
Ποιος τον κάρφωσε;
Οι ερωτήσεις πληθαίνουν:
- Ποιος παρείχε κάλυψη όλα αυτά τα χρόνια;
- Πώς απέφυγε τον εντοπισμό σε τόσες χώρες;
- Και κυρίως, ποιος έδωσε το σήμα που τον «έκαψε»;
Οι πληροφορίες δείχνουν προς καταγγελία τρίτου προσώπου, ίσως πρώην συνεργάτη. Το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε αστραπιαία, υποδεικνύει εσωτερική πληροφόρηση ή πίεση από διεθνείς αρχές.
Η αρχή του τέλους ή η αρχή των αποκαλύψεων;
Η υπόθεση Πλαχότνιουκ δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Είναι σύμπτωμα. Σύμπτωμα ενός συστήματος που επιτρέπει διαπλεκόμενους φυγόδικους να ζουν εντός συνόρων, αρκεί να ξέρουν πού να κοιτάξουν και ποιους να πλησιάσουν.
Και τώρα, τα στόματα ανοίγουν. Το πολιτικο-επιχειρηματικό θρίλερ της δεκαετίας μόλις ξεκίνησε. Και η Ελλάδα –συνειδητά ή μη– ήταν το σκηνικό του.