Σε φάση έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων βρίσκονται Αθήνα και Κάιρο για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, με την ελληνική πλευρά να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους, αλλά και να εκτιμά πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιδίδεται πλέον σε νέο κύκλο καθυστερήσεων.
Παρά την πρόσφατη υψηλού επιπέδου αποστολή της Αθήνας στο Κάιρο υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη, και τη διαρκή διπλωματική επικοινωνία, νεότερες απαντήσεις από την αιγυπτιακή πλευρά δεν έχουν ακόμη δοθεί.
Η σοβαρότητα της υπόθεσης ανάγκασε πριν από λίγες ημέρες ακόμη και τους δύο ηγέτες, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, να έχουν άμεση τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συζητήθηκαν –πέρα από το Σινά– και τα μέτωπα στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου φέρεται να διαβεβαίωσε πως η προστασία των θρησκευτικών μνημείων, και ειδικά της Μονής, αποτελεί σταθερή αιγυπτιακή θέση, υποστηρίζοντας πως η πρόσφατη απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου συνάδει με αυτή τη γραμμή και δεν ενέχει απειλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σίσι συζήτησαν επίσης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και την παράνομη μετανάστευση, με κοινή βούληση να ενισχυθεί η διμερής στρατηγική συνεργασία. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η νεότερη επικοινωνία Γεραπετρίτη – Αμπντελάτι, μετά τη συνάντηση του Αιγυπτίου Προέδρου με τον στρατάρχη Χαφτάρ.
Η ελληνική διπλωματία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχή έκβαση της υπόθεσης της Μονής, τόσο για την ουσία της όσο και για τη διατήρηση της στενής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε τεχνικές διαβουλεύσεις για τη διατύπωση συμφωνίας που θα καλύπτει όχι μόνο τον λατρευτικό χαρακτήρα της Μονής, αλλά και ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τα οποία θίχτηκαν από τη δικαστική απόφαση της 28ης Μαΐου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε πρόσφατα και τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία της υπόθεσης, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις. Όπως έχει δηλώσει, στόχος της Αθήνας είναι η νομική θωράκιση της Μονής Σινά και η επίσημη αναγνώριση του ειδικού καθεστώτος της από το αιγυπτιακό κράτος.
Οι επαφές σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο συνεχίζονται, ενώ δεν αποκλείεται νέα συνάντηση Γεραπετρίτη – Αμπντελάτι μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέψει την υπέρβαση των πρόσφατων εντάσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.