Νέα στοιχεία για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με Boeing 787 της Air India στις 12 Ιουνίου έρχονται στο φως, καθώς η ινδική Υπηρεσία Έρευνας Αεροπορικών Δυστυχημάτων (AAIB) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το προκαταρκτικό πόρισμα της υπόθεσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, οι διακόπτες τροφοδοσίας καυσίμου και για τους δύο κινητήρες του αεροσκάφους γύρισαν στη θέση “cutoff” (διακοπή), με αποτέλεσμα να αρχίσει άμεσα η απώλεια ισχύος. Το αεροπλάνο συνετρίβη σε κτίρια κοντά στο αεροδρόμιο της Αχμενταμπάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 260 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 241 επιβαίνοντες και 19 άτομα στο έδαφος. Μόνο ένας επιβάτης επέζησε από την τραγωδία.
Ανεξήγητη ενέργεια στο πιλοτήριο
Το πόρισμα αναφέρει ότι οι δύο διακόπτες των κινητήρων γύρισαν από τη θέση «run» (λειτουργία) στη «cutoff» (διακοπή) σχεδόν ταυτόχρονα – με διαφορά μόλις ενός δευτερολέπτου.
Στην ηχογράφηση του πιλοτηρίου, ένας από τους πιλότους ρωτά έκπληκτος τον άλλον γιατί διέκοψε την τροφοδοσία των καυσίμων, με τον δεύτερο να απαντά αρνητικά, λέγοντας ότι δεν το έκανε. Δεν ξεκαθαρίζεται ποιος από τους δύο – κυβερνήτης ή συγκυβερνήτης – έθεσε το ερώτημα. Λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα, ακούγεται το σήμα κινδύνου “Mayday, Mayday, Mayday” και αμέσως μετά το αεροσκάφος συντρίβεται.
Στηρίχθηκε στο εφεδρικό σύστημα ισχύος – χωρίς εμπόδια στον αέρα
Εικόνες από το σύστημα επιτήρησης του αεροδρομίου δείχνουν ότι ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την απογείωση η Ram Air Turbine (RAT), μέρος του εφεδρικού συστήματος ισχύος (APU). Αυτό υποδηλώνει ξαφνική απώλεια ενέργειας, καθώς η RAT ενεργοποιείται σε περιπτώσεις πλήρους απώλειας λειτουργίας των κινητήρων.
Το πόρισμα αποκλείει την πιθανότητα πρόσκρουσης σε πτηνά, ενώ αναφέρει ότι το αεροσκάφος ανέπτυξε ταχύτητα 180 κόμβων (περίπου 333 χλμ/ώρα) κατά την απογείωση. Η απώλεια ύψους ξεκίνησε αμέσως μόλις το αεροσκάφος βγήκε από την περίμετρο του αεροδρομίου.
Χωρίς απόδοση ευθυνών – Πολλά τα ερωτήματα
Παρά τα αποκαλυπτικά στοιχεία, η προκαταρκτική έκθεση δεν καταλήγει σε συμπεράσματα για το ποιος ή τι προκάλεσε τη διακοπή τροφοδοσίας. Δεν αποδίδονται ευθύνες σε πρόσωπα ή την εταιρεία, ενώ η τελική έκθεση της AAIB αναμένεται να δώσει πιο σαφή εικόνα για τα αίτια της τραγωδίας.
Το περιστατικό έχει συγκλονίσει την Ινδία και τη διεθνή αεροπορική κοινότητα, τόσο λόγω του αριθμού των θυμάτων, όσο και της μυστηριώδους απενεργοποίησης των κινητήρων σε ένα από τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη στον κόσμο, το Boeing 787 Dreamliner.