Στα στρατηγεία του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά αναλύουν και μελετούν σε βάθος τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να αποφασίσουν αν και πότε θα κάνουν το επόμενο βήμα, της δημιουργίας νέων πολιτικών φορέων.
Για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αφού η πρόθεσή του να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή φαίνεται να κάνει γκελ σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.
Αντίθετα, ο διαγραφής από τη Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, αν και έχει μεγάλη αποδοχή στο κοινό της δεξιάς δεν καταγράφει σημαντικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη (16/7) δημοσκόπηση της Opinion Poll (Protagon), η δυνητική ψήφος για τα δύο αυτά, υποθετικά προς το παρόν, κόμματα με βάση το ερώτημα πόσο πιθανό είναι να ψηφίσει κανείς ένα από τα δύο, καταγράφεται για τον μεν Αλέξη Τσίπρα στο 18,1% («πολύ πιθανό» και «αρκετά πιθανό»), ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά μόλις στο 7,1%. Αντιθέτως για τον Μεσσήνιο πολιτικό, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι δεν θεωρεί καθόλου πιθανό να στηρίξει έναν πολιτικό σχηματισμό υπό την ηγεσία του φτάνει το 79%, ενώ ένα 11,9% το θεωρεί λίγο πιθανό.
Αντίθετα σε αντίστοιχες απαντήσεις για τον πρώην πρωθυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, το 66,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θεωρεί καθόλου πιθανό να στηρίξει ένα κόμμα υπό την ηγεσία του, ενώ εκείνοι που απαντούν «λίγο πιθανό» κινούνται στο 13,2%.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το πεδίο είναι πιο ευνοϊκό για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παρά τα όσα γράφονται και λέγονται δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία πολιτικού φορέα τουλάχιστον μέσα στο 2025.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο πρώην πρωθυπουργοί φαίνεται να είναι έτοιμοι για το μεγάλο βήμα και δεν πτοούνται από τις δημοσκοπήσεις.
Ο δε κύριος Σαμαράς φαίνεται να επιδιώκει και τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ο οποίος ωστόσο δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε μία τέτοια κίνηση.