Ο Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε ομιλία στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσίασε εκτενώς τις θέσεις του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς και για την τόνωση της αναπτυξιακής προοπτικής και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Ανοίγοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περιέγραψε το διεθνές περιβάλλον ως ασταθές και μεταβαλλόμενο, με σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, τις οποίες εντείνει η πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στις κρίσιμες προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας και υπογράμμισε πως «οφείλει να ενισχύσει κάθε παράμετρο της εθνικής της ισχύος: Οικονομία, θεσμοί, άμυνα, κοινωνικό κράτος, δημογραφικό». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε επαρκώς τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας: «Ανεπαρκής στήριξη της βιομηχανίας, αδύναμοι θεσμοί, απουσία ισχυρών κινήτρων για επενδύσεις και τεχνολογία. Αυτές ακριβώς τις προκλήσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα».
Τόνισε ακόμη την ανάγκη για μια συνεκτική και φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική, σημειώνοντας ότι η μεταποίηση στη χώρα έχει ήδη στέρεες βάσεις: «η βιομηχανία μας διαθέτει ήδη μια καλή βάση: Παράγει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ, μαζί με το οικοσύστημά της. Προσφέρει 418.000 άμεσες θέσεις εργασίας, περισσότερες από το σύνολο των υπηρεσιών καταλυμάτων και εστίασης. Στηρίζει το 40% των εσόδων από φόρους νομικών προσώπων. Παρέχει αμοιβές 34% υψηλότερες από τον μέσο όρο της οικονομίας».
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η πολυετής κρίση, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβερνητική στρατηγική για την οικονομία. Όπως ανέφερε, η σημερινή πολιτική έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει σταθερά υψηλό το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κοντά στο 6%.
«Για εμάς, η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί εθνικό στόχο. Και αυτό τον στόχο θέλουμε να υλοποιήσουμε με το δικό μας κυβερνητικό σχέδιο:
Με τη σύσταση μόνιμου υπουργείου “Made in Greece”, το οποίο θα συγκεντρώσει τις διάσπαρτες διοικητικές δομές για την παραγωγή, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ένα υπουργείο πρότυπο που θα λειτουργεί ως one stop shop.
Με διαφάνεια, με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Χωρίς κρυφά deal σε επιτελικά παράκεντρα και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με ημέτερους της εξουσίας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Επιπλέον, επισήμανε πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη χωρίς δίκαιη κατανομή του πλούτου. Επισήμανε ότι η συμμετοχή της εργασίας στο ΑΕΠ μειώνεται συνεχώς από το 2020, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των επιχειρηματικών κερδών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα Νέο Σχέδιο, ανταγωνιστικής και δίκαιης ανάπτυξης που θα κινητοποιήσει όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και θα προσφέρει:
Στο κράτος, την ευθύνη να διαμορφώσει ένα αναπτυξιακό περιβάλλον διαφανές, σταθερό και δίκαιο, με κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού. Στους εργοδότες, το κίνητρο να επενδύουν στην τεχνολογία για προϊόντα προστιθέμενης αξίας αυξάνοντας και την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα.Στους εργαζόμενους, τη σιγουριά ότι οι κόποι τους θα ανταμείβονται, το κόστος ζωής θα είναι λογικό, η ζωή τους θα έχει προοπτική», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Το κυβερνητικό πλάνο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε το κυβερνητικό του πλάνο, το οποίο χαρακτήρισε ως «το σχέδιο για το οποίο θα αγωνιστούμε, ως η επόμενη κυβέρνηση». Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε, βασίζεται σε εννέα βασικούς πυλώνες πολιτικής, οι οποίοι στοχεύουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση της εθνικής ισχύος μέσω της οικονομίας, της εργασίας, της φορολογίας και της δικαιοσύνης.
Πρώτο και βασικό ζήτημα αποτελεί το ενεργειακό κόστος, ειδικά για τον βιομηχανικό τομέα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «σήμερα, έχει έρθει η ώρα για μεγάλες αλλαγές. Ειδικά για τη βιομηχανία, το ενεργειακό κόστος αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα», φέρνοντας ως θετικό παράδειγμα το ιταλικό μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε πως οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν σταθερή και συμφέρουσα τιμή ρεύματος για σημαντικό μέρος της κατανάλωσής τους, δεσμευόμενες να επενδύσουν παράλληλα σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Δεύτερος πυλώνας του σχεδίου είναι οι μεταβολές στη φορολογία και στο πλαίσιο των αποσβέσεων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι «ΣΤΑΘΕΡΟ, ΔΙΚΑΙΟ και ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ».
Αναφερόμενος στο μη μισθολογικό κόστος, υπογράμμισε την ανάγκη αυτό να προσαρμοστεί σταδιακά προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Παράλληλα, παρουσίασε την πρόταση για την «angel visa», ως εναλλακτική στην Golden Visa, με στόχο να κατευθυνθούν οι επενδύσεις στην καινοτομία, την έρευνα και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων αντί για την αγορά κατοικιών που συμβάλλει στην εκτίναξη των ενοικίων.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των εργαζομένων, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως προτεραιότητα τη «τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας» και την αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και να γίνουν οι αυξήσεις στους μισθούς πραγματικές.
Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι η ανάγκη για ουσιαστικό έλεγχο της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο οποίος, όπως τόνισε, παραμένει υψηλός. «Δεσμευόμαστε για μια: Ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μπει τέλος στην ασυδοσία των ολιγολογιών: ενέργεια, τράπεζες, τρόφιμα, υγεία. Ενιαία Αρχή Καταναλωτή και αυστηρά πρόστιμα, για να ξέρει ο καταναλωτής στο ράφι ποιος κερδοσκοπεί. Η ενημέρωση θα ενισχύσει το καταναλωτικό κίνημα που στη χώρα μας είναι αναιμικό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη».
Ο τέταρτος πυλώνας περιλαμβάνει παρεμβάσεις για πιο δίκαιες και σύγχρονες εργασιακές συνθήκες, όπως η επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού μέσα από Κοινωνικό Διάλογο.
Στον τομέα της χρηματοδότησης, πρότεινε τη θεσμική μετατροπή της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε κεντρικό αναπτυξιακό θεσμό με ρόλο παρόμοιο με Ταμείου Εθνικού Πλούτου. Στόχος είναι να τεθεί τέλος στην οικονομική επιτήρηση μέσω της ένταξης του Υπερταμείου σε ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης.
Ο έβδομος άξονας επικεντρώνεται στην ενίσχυση των Βιομηχανικών Περιοχών και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του εκπαιδευτικού τομέα και της βιομηχανίας. Ειδική έμφαση δόθηκε στη στρατηγική για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το πρόγραμμα ReArm EU», διερωτώμενος: «Θα παραμείνουμε καταναλωτές αμυντικού εξοπλισμού ή θα μετατραπούμε και σε παραγωγούς ή συμπαραγωγούς;». Και συμπλήρωσε: «Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία. Να ενισχύσουμε τον κλάδο ώστε να: Στηρίξει την εθνική μας άμυνα. Να παράξει προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Να διεκδικήσει συμπαραγωγές εξοπλιστικών συστημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό. Να σχεδιάσει και υλοποιήσει επενδυτικά προγράμματα αξιοποιώντας τα εργαλεία της Λευκής Βίβλου και το SAFE». Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη ίδρυσης Γενικής Γραμματείας για την Άμυνα, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις αμυντικές επενδύσεις.
Ο ένατος και τελευταίος άξονας αφορά την αναμόρφωση του συστήματος Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «σοβαρές επενδύσεις χωρίς αξιόπιστη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να υπάρξουν», προτείνοντας τρεις θεσμικές αλλαγές: νέο σύστημα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, και απαγόρευση ανάληψης δημοσίων θέσεων από συνταξιούχους δικαστές για ένα διάστημα τεσσάρων ετών.
Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Πιστεύω βαθιά και αγωνίζομαι, ώστε όλοι μαζί, κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι, να κάνουμε την υπέρβαση. Για μια βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη, για την ενίσχυση της εθνικής μας ισχύος, για την εμπέδωση κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να πάει μπροστά η Ελλάδα και η νέα γενιά, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».