Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην πρόσφατη στρατιωτική επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράν, εκφράζοντας έντονη ανησυχία και ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ασκούν δριμεία κριτική για τον τρόπο που η Αθήνα τοποθετείται απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένης αστάθειας με πιθανές επιπτώσεις και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα απαιτείται η κυβέρνηση να στηρίξει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αποκλιμάκωση. Η ειρήνη μέσω της διπλωματίας δεν είναι αδυναμία. Είναι στρατηγική ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα. Η χώρα μας πρέπει να είναι φωνή σταθερότητας και γέφυρα συνεννόησης στην περιοχή», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγορεί την κυβέρνηση για παθητική στάση και υποστήριξη ξένων δυνάμεων χωρίς εθνική στρατηγική. Κάνει λόγο για «εξωτερική πολιτική δεδομένου συμμάχου» από το 2019 και ζητεί άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Η Ελλάδα, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πάψει να ακολουθεί πιστά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Να πρωτοστατήσουμε για τη σύγκληση από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μίας Παγκόσμιας διασκέψεως ειρήνης και ασφάλειας της Μέσης Ανατολής. Η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών ή μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή θα αποτελούσαν θετική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε σε ανάρτησή του.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του τονίζει ότι η χώρα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε «ιμπεριαλιστικά πολεμικά σενάρια». «Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και επιβάλλουν από την κυβέρνηση την άμεση, υπεύθυνη και ανοικτή ενημέρωση των κομμάτων και πάνω από όλα του λαού. Για αυτό το λόγο το ΚΚΕ θα καταθέσει άμεσα αίτημα διεξαγωγής συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ανάλογο αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών εκφράζει και ο Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας: «Ζούμε τρομακτικές στιγμές. Έχουμε πλέον διαβεί την πόρτα του φρενοκομείου κανονικότατα».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητά από τον πρωθυπουργό να αποδεσμεύσει τη χώρα από κάθε στρατιωτική εμπλοκή, επισημαίνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το δικαίωμα ηθικά, ιστορικά, συνταγματικά και δημοκρατικά να σύρει τη χώρα μας σε διεθνείς συρράξεις και διεθνή εγκλήματα». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των πολιτικών αρχηγών για τις δραματικές εξελίξεις.