Σημαντική τροπή παίρνει η ποινική πορεία του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, καθώς η Εισαγγελέας Εφετών πρότεινε την αποδοχή της αίτησης αποφυλάκισής του, την οποία υπέβαλε προσφάτως προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.
Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού έρχεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτρέψει τη συμμετοχή του Κασιδιάρη στις ευρωεκλογές, αλλά και μόλις λίγες ημέρες μετά την έκδοση αθωωτικής απόφασης για την εμπλοκή του στην υπόθεση των «Σπαρτιατών», του κόμματος που συμμετείχε στις εθνικές εκλογές του 2023 με στελέχη προερχόμενα από την ακροδεξιά.
Επικαλέστηκε χρόνο κράτησης και «καλή διαγωγή»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελέας έκρινε ότι ο Κασιδιάρης έχει συμπληρώσει τον αναγκαίο χρόνο κράτησης που προβλέπει ο νόμος για την υποβολή αίτησης αποφυλάκισης – δηλαδή το 1/5 της ποινής του για την περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί πειθαρχικά παραπτώματα και δεν υπάρχει υποτροπή.
Όπως επισημαίνεται στην πρότασή της, ο πρώην βουλευτής δεν έχει διαπράξει κανένα πειθαρχικό αδίκημα κατά τη διάρκεια της κράτησής του, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020, μετά την τελεσίδικη καταδίκη του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατά την οποία το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει τον χαρακτήρα εγκληματικής οργάνωσης στο πρώην κόμμα του.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην πρόσφατη απαλλαγή του από την κατηγορία για εμπλοκή στην υπόθεση των Σπαρτιατών, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι δεν παραβίασε τον όρο απαγόρευσης πολιτικής δραστηριότητας ή καθοδήγησης πολιτικής οντότητας από τη φυλακή.
Προτεινόμενοι όροι αποφυλάκισης
Η Εισαγγελέας προτείνει η αποφυλάκιση να συνοδευτεί με δύο βασικούς περιοριστικούς όρους:
-
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
-
Υποχρέωση τακτικής εμφάνισης στο οικείο αστυνομικό τμήμα
Οι όροι κρίνονται αναγκαίοι για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει «κίνδυνος φυγής», ενώ θεωρείται πως συνιστούν επαρκές μέτρο επιτήρησης μέχρι την τελική έκτιση της ποινής.
Ο τελικός λόγος στο Συμβούλιο Εφετών
Παρά την εισαγγελική πρόταση, τον τελικό λόγο έχει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα για να αποφανθεί εάν θα κάνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης ή όχι. Η απόφαση δεν αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η διαδικασία έχει τεθεί σε προτεραιότητα λόγω του πολυσυζητημένου χαρακτήρα της υπόθεσης.
Πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις
Η εξέλιξη προκαλεί ήδη αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, με κόμματα του δημοκρατικού τόξου να εκφράζουν επιφυλάξεις για την πιθανότητα επανενεργοποίησης του Κασιδιάρη στον δημόσιο χώρο, έστω και έμμεσα. Παρότι η ίδια η απόφαση αποφυλάκισης δεν συνεπάγεται αυτόματη επαναφορά πολιτικών δικαιωμάτων, ουδείς αγνοεί τον ρόλο που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη δημόσια σφαίρα.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση στελεχών της αντιπολίτευσης, που ήδη ζητούν από την Πολιτεία να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποφυλακίσεις καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις.
Από την άλλη πλευρά, νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως το αίτημα αποφυλάκισης είναι καθ’ όλα νόμιμο και προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα, ενώ υπενθυμίζεται πως παρόμοιες αποφυλακίσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν για άλλα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως ο Γιάννης Λαγός, λόγω υπέρβασης του χρονικού ορίου προφυλάκισης.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν και πώς θα επιχειρήσει ο Κασιδιάρης να επανέλθει ενεργά στο πολιτικό προσκήνιο, σε περίπτωση που το Συμβούλιο ανάψει το πράσινο φως για την αποφυλάκισή του. Διότι σε επίπεδο δημόσιου λόγου, είναι σαφές ότι ουδέποτε αποχώρησε.