Η νέα έξαρση του μεταναστευτικού στα νότια θαλάσσια σύνορα της χώρας, έστω και αν δεν αγγίζει καν το μέγεθος του προβλήματος το 2015, εντούτοις προκαλεί πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις.
της Αλεξάνδρας Ντούσκα
Η κυβέρνηση θέλοντας να «κλείσει το μάτι» στο δεξιό ακροατήριο της, επιχείρησε στροφή προς την πιο σκληρή αντιμετώπιση του ζητήματος, φέρνοντας ένα αυστηρότερο πλαίσιο υποδοχής και ασύλου. Από την άλλη η αντιπολίτευση επιδιώκει να «στριμώξει» τους κυβερνητικούς τόσο για την αδιαφορία που επέδειξαν αφήνοντας να «θεριέψει» το πρόβλημα, όσο και για την ουσία και το πνεύμα των μέτρων που παραβιάζουν τους χάρτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βελουδάκη, η υπεύθυνη Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, μίλησαν στο nonpapers.gr για το μεταναστευτικό.
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες, της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού δήλωσε πως «Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει και προς την σωστή κατεύθυνση, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα»

Η υπεύθυνη του ΚΤΕ Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, τόνισε πως « η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που αποτελεί μια απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δύση αλλά και η χώρα μας, απαιτεί ρεαλιστική, αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης με σεβασμό των διεθνών συνθηκών και υποχρεώσεων της χώρας».

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός σχολίασε για το νομοσχέδιο:
«Ένα σχέδιο Νόμου που παραβιάζει τον ίδιο το Νόμο (διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο), θεμελιώδεις εγγυήσεις των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, ενώ δημιουργεί γκρίζες ζώνες αόρατων ανθρώπων που είτε ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα είτε είναι αιτούντες άσυλο. Ένα αποκρουστικό και αναποτελεσματικό κείμενο που αγνοεί βασικές αρχές του πεδίου, εκθέτει τη χώρα και επιχειρεί να εδραιώσει την ακροδεξιά, το μίσος και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Θα είμαστε μέσα κι έξω από τη Βουλή απέναντι στο έκτρωμα αυτό με τις δικές μας ολοκληρωμένες προτάσεις από την υποδοχή, τις δομές, το άσυλο, την ένταξη και κυρίως την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΣΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
– Διεύρυνση έννοιας χώρας επιστροφής. Προστίθενται ως χώρες επιστροφής: α) η χώρα συνήθους διαμονής, β) η ασφαλής τρίτη χώρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 91 ν. 4939/2022 (Α’ 111), λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και γ) η πρώτη χώρα ασύλου λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.
– Προσθήκη ορισμών κινδύνου διαφυγής σε πιο αυστηρή κατεύθυνση. Προστίθενται ως αντικειμενικά κριτήρια που αποτελούν κίνδυνο διαφυγής α) η μη ύπαρξη κατοικίας ή γνωστής διαμονής, β) η άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών εγκατάλειψη ή μεταβολή τόπου κατοικίας ή γνωστής διαμονής και γ) η άρνηση υποβολής σε ταυτοποίηση με βιομετρικά ή άλλα μέσα.
ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
– Μείωση προβλεπόμενων προθεσμιών για οικειοθελή αναχώρηση (25 ημέρες -> 14 ημέρες), καθώς και για παράταση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους (120 ημέρες -> 60 ημέρες).
– Επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης ως περιοριστικό μέτρο κατά την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
– Αυστηροποίηση πλαισίου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κανονισμού. Προβλέπεται ως υποχρεωτικός λόγος απαγόρευσης εισόδου ο κίνδυνος από την παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, εθνικής ασφάλεια και δημόσια υγεία.
– Επεκτείνεται η διάρκεια χρονικού διαστήματος απαγόρευσης εισόδου (5 έτη σε 10 έτη) και εισάγεται δυνατότητα παράτασης αυτής μέχρι και για 5 έτη.
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
– Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, Μη δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής έκτισης ποινής.
– Δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ποινής υπό τον όρο δήλωσης του καταδικασμένου πολίτη τρίτης χώρας σε εκούσια αναχώρηση από την Ελλάδα. Η αναστολή εκκινεί με την αναχώρηση από τη χώρα.
– Οι επιλογές όποιου παραμένει παράνομα στη χώρα θα είναι δύο: Η φυλακή, ή επιστροφή.
ΚΡΑΤΗΣΗ
-Επέκταση των λόγων κράτησης και σε θέματα ασφάλειας.Ρητή πρόβλεψη περί μη αναστολής κράτησης σε περίπτωση υποβολής αντιρρήσεων, επέκταση διάρκειας κράτησης, συμπεριλαμβανομένων προβλεπόμενων παρατάσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κανονισμού από 18 μήνες σε 24 και επανεξέταση συνδρομής προϋποθέσεων κράτησης ανά εξάμηνο.
-Αύξηση χρηματικής ποινής όσων επανέρχονται παράνομα στη χώρα, από 3.000 έως 10.000 ευρώ σε 10.000 έως 30.000 ευρώ.
– Αύξηση ορίων ποινής για όσους εισέρχονται παράνομα στην χώρα, από 3 μήνες σε τουλάχιστον 2 έτη, σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 6 μήνες σε τουλάχιστον 3 έτη.
– Αύξηση χρηματικής ποινής από 1.500 σε 5.000 ευρώ, και σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 3.000 σε 10.000 ευρώ.
– Περιορισμός της δυνατότητας μεταγενέστερων αιτήσεων διεθνούς προστασίας.
– Κατάργηση της χορήγησης άδειας διαμονής για όσους διαμένουν 7 χρόνια παράνομα στη χώρα.
Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφύλαξης της έννομης τάξης, της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής ασφάλειας.
Η διαβούλευση είναι προσβάσιμη στην πλατφόρμα opengov.gr στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.opengov.gr/immigration/?p=1873