Την αντίδραση σημαντικών αραβικών κρατών προκάλεσε η προσπάθεια της Τουρκίας και του Ερντογάν να προωθήσει, μέσω του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), αποφάσεις με έντονο ανθελληνικό και μονομερώς φιλοτουρκικό χαρακτήρα, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και των Δωδεκανήσων. Η 51η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του OIC διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Τούρκου Προέδρου και του ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.
Όπως προκύπτει από το τελικό ανακοινωθέν και τα σχετικά ψηφίσματα, οι αντιπροσωπείες της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Λιβάνου και του Μπαχρέιν διατύπωσαν ρητές επιφυλάξεις για τις παραγράφους που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους και την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» στην Ελλάδα. Οι χώρες αυτές εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη χρήση του OIC ως εργαλείου διπλωματικής πίεσης εκ μέρους της Άγκυρας.
Παράγραφος 24 και 25: Τουρκοκύπριους και μειονότητες σε Θράκη – Δωδεκάνησα θέλει ο Ερντογάν
Σύμφωνα με το κείμενο της Διακήρυξης της Κωνσταντινούπολης, η παράγραφος 24 αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς στήριξης προς τους Τουρκοκυπρίους, κάνοντας λόγο για «άδικη απομόνωση» και για «ισότιμη συμμετοχή στα διεθνή φόρα». Η παράγραφος 25, με ξεκάθαρα τουρκική φρασεολογία, «επαναβεβαιώνει την υποστήριξη προς την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τον τουρκικό μουσουλμανικό πληθυσμό των Δωδεκανήσων».
Οι διατυπώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των φιλικών προς την Ελλάδα αραβικών κρατών, καθώς επιχειρούν αλλοίωση των δεδομένων και διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τη νομική και ιστορική υπόσταση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, η οποία αναγνωρίζεται αποκλειστικά ως θρησκευτική μειονότητα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ψήφισμα υπ’ αριθ. 3/51: Παρεμβατικές αναφορές για την Ελλάδα
Ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Αθήνα είναι το Ψήφισμα υπ’ αριθ. 3/51, το οποίο επικρίνει ευθέως την ελληνική πολιτεία, ζητώντας:
- Αναγνώριση των εκλεγμένων Μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής,
- Κατάργηση του συστήματος διορισμού 240 ιμάμηδων – ιεροδιδασκάλων,
- Εφαρμογή αποφάσεων του ΕΔΔΑ για ΜΚΟ που χρησιμοποιούν τον όρο “τουρκική”,
- Παρέμβαση στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης,
- Σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ταυτότητας των μουσουλμάνων,
- Καθώς και την εκκίνηση έρευνας από τον Γενικό Γραμματέα του OIC, με υποβολή σχετικής έκθεσης στην επόμενη Σύνοδο.
Παρότι το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, η συστηματική τουρκική επιχείρηση διεθνοποίησης μειονοτικών ζητημάτων αναγνωρίζεται ως στρατηγική απειλή για την ελληνική εθνική πολιτική στα θέματα Θράκης και Κυπριακού.
Ενθαρρυντικές επιφυλάξεις και ελληνικές διπλωματικές κινήσεις
Η ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά τις επιφυλάξεις των αραβικών χωρών, οι οποίες απέφυγαν να προσυπογράψουν παραπλανητικές και εμπρηστικές διατυπώσεις, αναγνωρίζοντας εμμέσως τις εξισορροπητικές σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Αθήνα και η Λευκωσία, άλλωστε, έχουν τα τελευταία χρόνια εντατικοποιήσει τη διπλωματική συνεργασία με τον αραβικό κόσμο, προβάλλοντας:
- τη συνεπή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα,
- τις στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με χώρες όπως η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ,
- και τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρα Ευρώπης – Αραβικού κόσμου.
Η διεξαγωγή της συνόδου του OIC στην Κωνσταντινούπολη αξιοποιήθηκε από την Άγκυρα για να εντείνει την προπαγανδιστική της ατζέντα, όμως η αραβική διαφοροποίηση, όπως φάνηκε, υπονομεύει την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ελληνική Θράκη.
Κοινός στόχος: Να μην εργαλειοποιηθεί ο OIC
Η τουρκική επιμονή στη δημιουργία διεθνούς οιονεί νομιμοποίησης του ψευδοκράτους και στην επιβολή μειονοτικής ατζέντας στην Ελλάδα συνιστά διαρκή απειλή για την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η επιφύλαξη από κράτη-μέλη του OIC και η διεθνής εμπιστοσύνη προς την ελληνική δημοκρατία και το κράτος δικαίου διαμορφώνουν ένα δίχτυ αποτροπής απέναντι στην τουρκική εργαλειοποίηση διεθνών οργανισμών.
Η παρακολούθηση των εξελίξεων από το ελληνικό ΥΠΕΞ συνεχίζεται, με στοιχεία επαγρύπνησης αλλά και συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις επόμενες κινήσεις στην 52η Σύνοδο του OIC.