Ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε στο Λεκανοπέδιο ένας όγκος βροχής ανάλογος με αυτόν που σημειώθηκε στη Βαλένθια.
Ο κ. Κοντοές τόνισε αρχικά στην εκπομπή «Live you» του ΣΚΑΪ ότι το σημερινό μοντέλο που παρουσιάζει βασίζεται στην υπόθεση πως ο Κηφισός και οι διατομές του είναι καθαροί, χωρίς φερτά υλικά που εμποδίζουν την ομαλή απορροή του νερού. «Ο Κηφισός απαιτεί τακτική ετήσια συντήρηση και καθαρισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Η Περιφέρεια Αττικής έχει εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη μελέτη που παρουσιάζουμε και έχει ήδη ξεκινήσει καθαρισμούς τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ειδικά στα σημεία που είναι εγκιβωτισμένα και δύσκολα ορατά».
Ποιες είναι οι «πιο τρωτές περιοχές» της Αττικής
«Η επικινδυνότητα μιας περιοχής δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος του πλημμυρικού κύματος, αλλά και από τα χαρακτηριστικά τρωτότητάς της, όπως η εγγύτητα των κτιρίων στις όχθες ρεμάτων, η ύπαρξη υπογείων ή πιλοτών και τα δομικά υλικά. Όλα αυτά έχουν αξιολογηθεί σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής. Στον χάρτη που φαίνεται στην οθόνη, τα οικοδομικά τετράγωνα με πιο σκούρο χρώμα έχουν αυξημένο κίνδυνο, με την Καλλιθέα και το Μοσχάτο να συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες περιοχές», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν ο Κηφισός και τα αντιπλημμυρικά έργα στις πλευρές του επαρκούν για την προστασία της Αττικής, ο κ. Κοντοές απάντησε: «Για συνήθεις συνθήκες, επαρκούν σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, σε ακραία φαινόμενα, όπως ο “Daniel”, απαιτούνται επιπλέον μέτρα. Πρέπει να προστεθούν και άλλες φυσικές λύσεις, όπως δεξαμενές για τη συγκράτηση νερού πριν φτάσει στα εγκιβωτισμένα σημεία. Είναι απαραίτητο να έχουμε καθαρά δίκτυα, καλά αποστραγγισμένα όμβρια ύδατα και πρόσθετα έργα».
Κλείνοντας, ο κ. Κοντοές επεσήμανε ότι ο πληθυσμός και η ηλικιακή σύνθεση μιας περιοχής είναι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την ευαλωτότητά της. «Σε κανονικές συνθήκες, οι περιοχές με υψηλή ευαλωτότητα διαθέτουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά υπό ακραίες συνθήκες απαιτούνται επιπλέον έργα για καλύτερη προστασία».