Με ένα ουσιαστικό και θεσμικό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα τη «Διαβουλευτική και Συμμετοχική Δημοκρατία». Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Κεντρικά πρόσωπα της συνάντησης ήταν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου, που συμμετείχε ενεργά στις εργασίες, η συνεργασία εξελίχθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και με έμφαση στη δημιουργία θεσμών που ενδυναμώνουν τη φωνή του πολίτη, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.
Η συνάντηση δεν ήταν απλώς μια ακόμη θεσμική επαφή. Ενέχει βαρύ πολιτικό και συμβολικό φορτίο, καθώς πρόκειται για μία εκδήλωση που φέρνει στο προσκήνιο τη διαχρονική πίστη του ΠΑΣΟΚ – και των στελεχών του – στη βαθιά ριζωμένη παράδοση της συμμετοχικής δημοκρατίας, σε μία εποχή που η αποξένωση των πολιτών από τους θεσμούς είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Ο Χάρης Δούκας, με την ιδιότητα του Δημάρχου της πρωτεύουσας αλλά και ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, δίνει έμφαση στις προοδευτικές πολιτικές με θεσμικό βάθος και κοινωνικό αποτύπωμα. Η πρόσφατη στάση του – να διαφοροποιηθεί από τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για την κυβερνητική τροπολογία που άνοιγε τον δρόμο σε ακροδεξιά στερεότυπα στο μεταναστευτικό – αποτέλεσε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Μια τοποθέτηση με «γωνίες», αλλά θεσμικά κατοχυρωμένη και πολιτικά ξεκάθαρη, χωρίς να παραβιάζει το πλαίσιο συνοχής του κόμματος.
Η ουσία της συνάντησης, ωστόσο, αφορούσε την εμβάθυνση των εργαλείων συμμετοχής, με στόχο οι αποφάσεις να λαμβάνονται όχι ερήμην των πολιτών, αλλά με τη δική τους ουσιαστική συμβολή. Η εμπειρία του Συμβουλίου της Ευρώπης σε επίπεδο καλών πρακτικών και το βάθος τεχνογνωσίας του Ιδρύματος Παπανδρέου προσέδωσαν βαρύτητα σε αυτή τη θεσμική σύμπραξη.
Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της σταθερής προσπάθειας του Δήμου Αθηναίων να συνεργάζεται με διεθνείς θεσμούς και ιστορικά ιδρύματα σε πεδία που υπερβαίνουν τα τοπικά στεγανά. Και όλα δείχνουν πως ο διάλογος που άνοιξε σε αυτή τη συνάντηση δεν ήταν μια εθιμοτυπική σύμπραξη, αλλά το προοίμιο μιας πιο φιλόδοξης θεσμικής επένδυσης στη δημοκρατική συμμετοχή.