Η Ελβετία ετοιμάζεται να ψηφίσει για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες οικονομικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών. Στις 30 Νοεμβρίου, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θα επιβληθεί φόρος κληρονομιάς 50% σε περιουσίες άνω των 50 εκατομμυρίων φράγκων (περίπου 53,5 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο σχεδίου που προωθείται από τη νεολαία των Σοσιαλιστών (Young Socialists / Juso).
Η πρόταση, που ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 υπογραφές όπως απαιτείται από τη νομοθεσία άμεσης δημοκρατίας της χώρας, προβλέπει ότι τα έσοδα θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παρότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο έχουν εκφράσει ξεκάθαρη αντίθεση, το δημοψήφισμα είναι πλέον υποχρεωτικό.
Αντιδράσεις από κόμματα και επιχειρηματικό κόσμο
Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά σε μια χώρα που θεωρείται φορολογικά φιλική προς τον πλούτο και έχει επωφεληθεί από τη μετακίνηση εύπορων ατόμων από χώρες όπως η Βρετανία και η Νορβηγία. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι η έγκρισή του θα πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελβετίας και θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων και φορολογουμένων υψηλής εισφοράς.
Μια πολιτική συμμαχία από το κέντρο έως τη δεξιά έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια κατά του σχεδίου. Όπως τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή της:
«Ο βάναυσος φόρος κληρονομιάς 50% απειλεί την ύπαρξη οικογενειακών επιχειρήσεων και συνεπάγεται υψηλό οικονομικό κόστος. Είναι ένα πλήγμα για όλους».
Η συζήτηση αναμένεται να ενταθεί το φθινόπωρο, με την Ελβετία να βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της κοινωνικής δικαιοσύνης και της παραδοσιακής οικονομικής σταθερότητας που επί δεκαετίες τη χαρακτήριζε ως διεθνές «safe haven».