Σε συνθήκες πολιτικής κόπωσης, συγκάλυψης σκανδάλων και απουσίας εναλλακτικού αφηγήματος, η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll επιβεβαιώνει πως το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ παραμένει τεχνητά υψηλό – καταγράφοντας 15,9 μονάδες διαφορά στην εκτίμηση ψήφου, σε μια περίοδο όμως που η δυσαρέσκεια των πολιτών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ χτυπά κόκκινο.
Παρά τις σοβαρές καταγγελίες διαφθοράς, τις καθαρές ενδείξεις για πολιτικές ευθύνες και τις θεσμικές παρεμβάσεις με αποχρώσες ενδείξεις συγκάλυψης, η ΝΔ καταγράφεται στο 29,8%, μόλις δύο μονάδες πάνω από το πραγματικό της ποσοστό στις ευρωεκλογές. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στη δεύτερη θέση με 13,9%, κερδίζοντας μισή μονάδα, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας υποχωρεί στο 13,7% καταγράφοντας πτώση 2,3 μονάδων – μια τάση που αποδίδεται περισσότερο σε συγκυριακή πίεση παρά σε στρατηγική αναδιάταξη.
Η Ελληνική Λύση ενισχύεται ελαφρώς στο 10,5%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ παραμένουν καθηλωμένοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 5,5% και το ΚΚΕ στο 8%. Η κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση αποτυγχάνει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά του κυβερνητικού στρατοπέδου – με ορατή την ανάγκη για νέες συνθέσεις, καθαρές φωνές και σοβαρό λόγο.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Συντριπτικό το κύμα οργής, αποδομείται το κυβερνητικό αφήγημα
Στο μείζον σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα ευρήματα της έρευνας είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. Το 92,8% των πολιτών αναγνωρίζει πολιτικές ευθύνες, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να παρουσιάσει το ζήτημα ως “διαχρονική παθογένεια”.
Το 30% ρίχνει ευθέως την ευθύνη στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 47,5% αναγνωρίζει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις – γεγονός που δεν αθωώνει, αλλά επιτείνει τη συστημική απαξίωση. Η αίσθηση ατιμωρησίας εντείνεται από το γεγονός ότι το 88,2% θεωρεί πολιτικά επιβεβλημένες τις παραιτήσεις υπουργών, οι οποίες όμως ουδέποτε ζητήθηκαν, ούτε προσφέρθηκαν.
Η δημιουργία ειδικής ομάδας ελέγχου με την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ ικανοποιεί μόλις το 43,8%, ενώ μόλις 4 στους 10 πολίτες εκφράζονται θετικά για την ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ – ένδειξη ευρείας δυσπιστίας για την ουσία και τη σκοπιμότητα των κυβερνητικών χειρισμών.
Καταλληλότητα: Αρχηγικό κενό και απουσία προτάγματος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός (27,4%) σε ένα τοπίο χωρίς ισχυρούς αντιπάλους, όχι λόγω πλεονεκτήματος αλλά λόγω απουσίας σοβαρής εναλλακτικής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθεί με 9,6% – παρότι καταγράφεται πτώση στην απήχηση της – και τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,1%. Οι υπόλοιποι αρχηγοί κινούνται σε χαμηλότερα μονοψήφια ποσοστά.
Το εύρημα αυτό δεν αποτυπώνει ηγεμονία, αλλά κρίση εκπροσώπησης: η κοινωνία δεν βρίσκει πολιτικό αποκούμπι και αυτό μεταφράζεται σε δημοσκοπική στασιμότητα και μαρασμό.
Αίτημα πρόωρων εκλογών: Το αφήγημα της σταθερότητας ξεφτίζει
Το 44,6% των πολιτών ζητά πρόωρες εκλογές – ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, αν ληφθεί υπόψη ότι ο δημόσιος διάλογος αποσιωπά συστηματικά κάθε εναλλακτικό πολιτικό σενάριο. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι ψηφοφόροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σε όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια η πλειοψηφία επιθυμεί άμεση κάλπη.
Τα παραπάνω δείχνουν πως, παρά τη δημοσκοπική “σιγή” που καλλιεργείται επικοινωνιακά, η πολιτική φθορά είναι βαθύτερη, υπόγεια και συσσωρευτικά εκρηκτική. Το μόνο που λείπει είναι ο πολιτικός φορέας που θα την εκφράσει πειστικά, σοβαρά και με θεσμική αξιοπιστία.