Επίθεση σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για ολιγωρία στα εθνικά θέματα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βαληνάκη.
Θυμίζουμε ότι σε ανάρτησή του ο κ. Βαληνάκης ισχυρίστηκε ότι «απομακρυνόμαστε βήμα – βήμα και σε όλα τα μέτωπα από την ΑΟΖ – στόχο των 500.000χλμ2 που μας αναγνωρίζει ως δικαίωμα/διεκδίκηση η ΕΕ».
Τι έκαναν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί;
«Με πολύ μεγάλο σεβασμό ακούμε όλες τις απόψεις, πολλώ δε μάλλον ανθρώπων που είναι και ακαδημαϊκοί και ανήκουν στην παράταξή μας. Γιατί όλες αυτές είναι χρήσιμες στον δημόσιο διάλογο. Όμως θέλω να σας απευθύνω κάποια ρητορικά ερωτήματα, δεδομένου του γεγονότος ότι ο κ. Βαληνάκης συμμετείχε σε μία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άρα μπορούμε να κάνουμε και μια κουβέντα ανά τα έτη. Γιατί όλα στη ζωή και στην πολιτική ειδικά είναι συγκριτικά. *Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη επεκταθήκαμε στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Επίσημα είναι όλα αυτά. Όχι διακηρύξεις, άκυρες και ανυπόστατες, όπως μιας διαιρεμένης χώρας που είναι η Λιβύη. Πράγματα τα οποία είναι επίσημα. Υπογράψαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο, υπογράψαμε ΑΟΖ με την Ιταλία. Πήραμε και προχωρήσαμε τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η Ελλάδα, Rafale, Belharra. Άρα όλα αυτά τα οποία είναι επίσημα, προχωράνε, έρχονται, τα βλέπουμε» ήταν το πρώτο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο κ. Μαρινάκης αναρωτήθηκε: «Αυτοί οι οποίοι ασκούν δημόσια κριτική και από το χώρο μας. Ποια από αυτές τις κυβερνήσεις πέτυχε έστω ένα από όλα αυτά; Και τί είναι αυτό που κάνει και ο πρωθυπουργός και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και ο κ. Δένδιας και ο κ. Γεραπετρίτης και δεν έκαναν οι προκάτοχοί τους; Δηλαδή, υπήρχε casus belli όταν οι προηγούμενοι υπουργοί Εξωτερικών συνομιλούσαν με την Τουρκία και οι πρωθυπουργοί; Υπήρχε. Ποιος είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε θέμα άρσης για να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση εξοπλιστικών; Το έκανε κάποιος από τους προηγούμενους; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε».
«Όλα στη ζωή είναι συγκρίσεις» τόνισε με νόημα ο κύριος Μαρινάκης και πρόσθεσε:
«Σας είπα πράγματα, τα οποία έχει κάνει η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν έγιναν για τα 45 από τα 51 χρόνια της μεταπολίτευσης. Σε 6 έγιναν όσα δεν έγιναν σε 45. Χωρίς να αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός και θεωρώ μάλιστα ότι όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένων και πρωθυπουργών άλλων κομμάτων, την εθνική γραμμή υπηρέτησαν στα εθνικά. Ποτέ η Νέα Δημοκρατία δεν πήγε να πει κάποιος ότι είναι λιγότερο πατριώτης. Ναι, υπήρχαν θέματα όπως η συμφωνία των Πρεσπών που ήμασταν σφόδρα αντίθετοι και είχαμε πει, ότι αν ψηφιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί στη συνέχεια. Εκφράσαμε τις αντιθέσεις μας, ενδεχομένως κάποιες φορές και με πιο έντονο τρόπο σε κάποια ζητήματα, αλλά *εδώ προσπαθεί να χτιστεί ένα αφήγημα δήθεν ενδοτισμού επί των ημερών μιας κυβέρνησης που έκανε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Και προσέξτε, στην πιο δύσκολη συγκυρία. Όλα τα δύσκολα, όλες οι κρίσεις, οι πόλεμοι συνέβησαν αυτά τα χρόνια. Το ξαναλέω, υπάρχουν κριτικές και κριτικές. Η κριτική που γίνεται για την εξωτερική πολιτική θεωρώ ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου».