Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 και στoν Νίκο Χατζηνικολάου, μίλησε σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει στην ανατροπή στον δεύτερο γύρο, τόνισε: «Πιστεύω βαθιά ότι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ανατρέπεται. Οι κάλπες είναι άδειες και είναι νομίζω πολύ ισχυρό, το μήνυμα της αλλαγής. 28%-21%. Μπορούμε να πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή και δουλεύουμε για αυτό. Θέλω να έρθουν και οι 300.000 ψηφοφόροι, για αυτό και πίεζα πάρα πολύ για το debate, για να κρατήσουμε υψηλό το ενδιαφέρον, να μπορέσουμε να έχουμε πάρα πολύ κόσμο».
Σχολιάζοντας γιατί δεν έγινε τελικά το ντιμπέιτ, ξεκαθάρισε: «Το ήθελα πάρα πολύ το ντιμπέιτ, για 3 λόγους. Πρώτον, γιατί είναι μια δέσμευση δημόσια, και πρέπει να τηρούμε τις δημόσιες, και όχι μόνο, αλλά κυρίως τις δημόσιες, δεσμεύσεις μας απέναντι στον κόσμο, που μας στήριξε και μας ψήφισε. Δεύτερον, διότι θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά το ενδιαφέρον του κόσμου, και είναι 300.000 ψηφοφόροι, που δεν ψήφισαν όλοι, για παράδειγμα, τον Χάρη Δούκα, αλλά θέλουν να ακούσουν αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, τι έχει να τους πει και πώς θα συνδεθεί με τις ανάγκες τους, και αν πραγματικά, θέλουμε να τους ενεργοποιήσουμε και να τους κινητοποιήσουμε, έπρεπε να το έχουμε κάνει. Και είναι και ένας τρίτος λόγος. Ότι θα έπρεπε, πάρα πολύ προσεκτικά, να διασφαλίσουμε πως, όταν λέμε ότι το Σάββατο, την Παρασκευή ή την Πέμπτη δεν μπορεί να γίνει το ντιμπέιτ, να το τεκμηριώνουμε. Την Πέμπτη είχε αγώνα στις 10:00 το βράδυ, μπορούσε να είχει γίνει νωρίτερα. Την Παρασκευή, ακόμα και σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει εκδηλώσεις προεκλογικές, και αύριο, σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχει ξαναγίνει παραμονή να γίνονται προεκλογικές εκδηλώσεις».
Σχετικά με το τι διαφορετικό θα κάνει στο ΠΑΣΟΚ εάν εκλεγεί, υπογράμμισε: «Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα είναι περισσότερο συμμετοχικό, ανοιχτό και συλλογικό, και ένα νέο πολιτικό κέντρο, όπου θα συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή όλοι οι συνυποψήφιοί μου, και θα συναποφασίζουμε από κοινού για όλες τις πρώτες παρεμβάσεις και δράσεις.
Το πιο βασικό είναι να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είχε ως βασικό της χαρακτηριστικό ότι συνέθετε διαφορετικές τάσεις, απόψεις, ρεύματα, πολλές φορές συγκρούονταν και μεταξύ τους, αλλά πάντα καταλήγαμε σε μια κεντρική γραμμή.
Και το δεύτερο σημείο που θα αλλάξω, είναι ότι θα έχουμε καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις. Δε θα έχουμε θολό στίγμα, δε θα είμαστε, όπως πάρα πολλές φορές τύχαινε, σαν εκκρεμές, αλλά θα λέμε τα πράγματα καθαρά και μπροστά.»
Σχετικά με το ιδεολογικό του στίγμα και ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκάθάρισε: «Είμαι με την πρόοδο και πρόοδος είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες. Τώρα το τι σημαίνει κεντροαριστερά και κεντροδεξιά, έχει πάρα πολλές ερμηνείες. Οφείλω να πω ότι παλεύω πάρα πολύ σκληρά για τη δημόσια δωρεάν παιδεία και τη δημόσια δωρεάν υγεία, αλλά οφείλω να πω, ότι υπάρχουν και άλλα ρεύματα, και άλλες στάσεις, όπως για παράδειγμα, η Άννα Διαμαντοπούλου, που έχει περισσότερο διαφοροποιημένες θέσεις. Και λέω το εξής, ότι είναι πλούτος αυτό, και πρέπει να μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις και θέσεις, και να μπορούμε να τις συνδυάζουμε και να τις συνθέτουμε. Και αυτό είναι και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Όλοι να έχουν φωνή, να μιλάμε καθαρά.
Με ενηλικίωσε πολιτικά η Φώφη Γεννηματά, που υποστήριζε την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, και για μένα αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και έτσι θα προχωρήσουμε. Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει».
Ολοκληρώνοντας, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη ανεξαρτήτως αποτελέσματος: «Πάντα είμαι στρατιώτης, στην 1η γραμμή, και θα παλεύω για το ΠΑΣΟΚ και για τη δημοκρατική παράταξη με τις αρχές και τις αξίες μας και με ενότητα. Εγώ δε θα χρησιμοποιήσω ποτέ διαγραφές ή λέξεις όπως «τυχοδιώκτες», «αλαζόνες», «πρίγκιπες» και «φευγάτοι», και δε θα επιτρέψω, από όποιο μετερίζι, αυτές οι εκφράσεις να χρησιμοποιούνται στο ΠΑΣΟΚ».