Σημαντική ημέρα για την ελληνική διαστημική τεχνολογία αποτέλεσε η χθεσινή εκτόξευση του DUTHSat-2, του πρώτου ελληνικού δορυφόρου τύπου CubeSat που εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων. Το διαστημικό όχημα εκτοξεύθηκε στις 23:30 ώρα Ελλάδας, από τη διαστημική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, με πύραυλο Falcon-9 στο πλαίσιο της αποστολής Transporter-14 της SpaceX, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Το DUTHSat-2 σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις. «Η ανάπτυξη τέτοιου είδους έργων στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής κοινότητας ενισχύει την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες και συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο μικροδορυφόρος, με συνολικό βάρος 7 κιλών, συνταξίδεψε με πολλαπλά ωφέλιμα φορτία για περίπου μία ώρα προτού τοποθετηθεί σε τροχιά ύψους 510 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Ακολουθεί τώρα η διαδικασία ενεργοποίησης και πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής, εντός εξαμήνου από την επιτυχή εγκατάσταση του DUTHSat-2 και την πρώτη επικοινωνία, θα ξεκινήσει η φάση επιβεβαίωσης της λειτουργίας δύο πειραματικών συστημάτων: παρατήρησης της Γης με χρήση οπτικών καμερών και ασφαλούς τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης.
Ο στόχος είναι διπλός: να ενισχυθεί η ικανότητα της χώρας στον τομέα της διαστημικής παρακολούθησης της επιφάνειας της Γης και να αναπτυχθούν τεχνολογίες που θα εξασφαλίζουν ασφαλείς διαστημικές επικοινωνίες.
Ο νέος ελληνικός δορυφόρος έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα που σχετίζονται με την υγρασία του εδάφους αλλά και την επιφανειακή ρύπανση θαλάσσιων περιοχών. Επιπλέον, η φασματική του ευαισθησία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εντοπίζει τόσο διαρροές πετρελαίου όσο και απόρριψη υδάτων έρματος από πλοία. Παράλληλα, στην αποστολή ενσωματώνεται και η επίδειξη ενός καινοτόμου υποσυστήματος: του Essential TeleMetry and housekeeping (ETM), μιας τηλεμετρικής μονάδας που λειτουργεί σαν το «μαύρο κουτί» του δορυφόρου, προσφέροντας κρίσιμες πληροφορίες για την κατάστασή του σε περίπτωση δυσλειτουργίας των βασικών του συστημάτων.
Η αποστολή DUTHSat-2 αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού που αποσκοπεί στην αξιοποίηση των διαστημικών εφαρμογών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και την υποστήριξη της πολιτικής προστασίας.
«Η επιτυχής υλοποίηση της αποστολής DUTHSat-2 σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς ελληνικών αποστολών μικροδορυφόρων, οι οποίες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, ενισχύοντας περαιτέρω τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές δυνατότητες της χώρας. Εντός του Νοεμβρίου θα εκτοξευθούν ακόμα δύο cubesats από κοινοπραξίες ελληνικών εταιρειών», αναφέρει επίσης το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχεύει σε στρατηγικούς πυλώνες όπως η τεχνολογική αυτονομία, η ενίσχυση της καινοτομίας και η αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού. «Ενσωματώνει το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό, τα ελληνικά πανεπιστήμια, την εγχώρια βιομηχανία και εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργού μέλους της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής», συμπληρώνει το υπουργείο.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: «Έχουμε τον πρώτο δορυφόρο ελληνικής «σημαίας» στο διάστημα στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων, καθώς πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη εκτόξευση για το πιο ερευνητικό και με σκοπούς επίδειξης τεχνολογίας πρόγραμμα CubeSat. Ο κυβοδορυφόρος DUTHSat-2 είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η ελληνική επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται αποτελεσματικά με τη βιομηχανία. Με επικεφαλής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την υποστήριξη της ESA, το έργο αυτό αναδεικνύει πως η Ελλάδα διαθέτει ταλέντο, τεχνογνωσία και δυναμική στον διαστημικό τομέα. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν.
Πρόκειται μόνο για την αρχή της ελληνικής παρουσίας στο διάστημα. Το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων ενισχύει τις δυνατότητες της χώρας μας σε κρίσιμους τομείς όπως η πολιτική προστασία, η περιβαλλοντική παρακολούθηση και η ασφαλής επικοινωνία. Πέρα από το γεγονός ότι διευρύνουμε τις δυνατότητές μας σε πολλά πεδία με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε επίσης ένα εγχώριο διαστημικό οικοσύστημα, διασυνδέοντας επιστήμονες, ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρίες με τις διεθνείς εξελίξεις στην τεχνολογία και την καινοτομία».»