Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Σωκράτης Φάμελλος υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως δεν μπορούν τα μέλη, τα στελέχη και το κόμμα συνολικά να απολογείται για επιλογές του προηγούμενου προέδρου.
Το ερώτημα τίθεται στην απέναντι μεριά, αντέτεινε ο κ. Φάμελλος, «γιατί επιτίθενται στο κόμμα, γιατί προσβάλλουν τις διαδικασίες, γιατί προσβάλλουν τα μέλη, γιατί λειτουργούν προς τη συρρίκνωση του κόμματος και την απαξίωσή του; Διότι εμείς δεν θέλουμε να ντρεπόμαστε για το κόμμα στο οποίο ανήκουμε. Και εδώ φτάσαμε μέσα από μια πορεία. Δεν θα ξεχάσουμε τι έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα».
«Δεν μπορεί κάποιος να βλέπει να γκρεμίζεται το σπίτι του, να το πω έτσι, γιατί εμείς αισθανόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν το σπίτι μας»
«Ήταν απολύτως ανεπαρκής όλη αυτή η διαδρομή ως προς τα συμφέροντα και του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας. Και ο μόνος που χαιρόταν ήταν ο κος Μητσοτάκης, γιατί κάνει πάρτι. Λοιπόν, εμείς θέλουμε ένα κόμμα το οποίο και να κάνει αντιπολίτευση και να μπορεί ταυτόχρονα εκπροσωπεί την ελληνική κοινωνία επάξια και τη χώρα. Γιατί σήμερα έχουμε πρόβλημα κυβερνητικό. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα της χώρας. Προφανώς έγινε μια δημοκρατική επιλογή και τη σεβάστηκα και εγώ απόλυτα για την εκλογή νέου προέδρου. Τι να κάνουμε τώρα που στην πορεία όμως αποδεικνύεται ότι αυτό είναι απολύτως αναντίστοιχο με τις ανάγκες και ανεπαρκές» συνέχισε ο κ. Φάμελλος.
«Είναι προφανές ότι δεν μπορεί κάποιος να βλέπει να γκρεμίζεται το σπίτι του, να το πω έτσι, γιατί εμείς αισθανόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν το σπίτι μας. Οπότε ξεκαθάρισα τη διαφωνία μου και πρώτα απ’ όλα την ξεκαθάρισα στα όργανα. Αυτό προβλέπει η δική μας εσωτερική δημοκρατία. Αυτό σέβομαι και προφανώς αυτό ήταν μεγάλο γεγονός. Δεν ήταν μικρό. Μπορεί κάποιος να βλέπει να γκρεμίζεται το σπίτι του και να μην κάνει κάτι. Λοιπόν, εγώ σας λέω λοιπόν ότι η σελίδα η οποία γυρίζουμε λέει ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη έναν σοβαρό, αξιόπιστο δηλαδή και αποτελεσματικό, δηλαδή αγωνιστικό ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε ο κ. Φάμελλος.
Αναφορικά με την τοποθέτηση Κασσελάκη, ότι το Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο το οποίο θα αποφασίσει για όλα, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Το Συνέδριο έχει ένα βασικό χαρακτήρα στο κόμμα μας, είναι το δημοκρατικό όργανο το οποίο σχεδιάζει την πολιτική της επόμενης περιόδου και κρίνει πιθανά και λάθη της προηγούμενης. Διαβλέπω ότι υπάρχει πλέον μια διάθεση να ανατροφοδοτηθεί και διχασμός και αναξιοπιστία. Δηλαδή να πάμε στο Συνέδριο, άκουσα στη συνέντευξη στο Ενώπιος Ενωπίω για να ξανασυζητήσουμε για το αν υπάρχει ή όχι άρση εμπιστοσύνης. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Δηλαδή, η κοινωνία δεν πρόκειται ποτέ να κοιτάξει ξανά με εμπιστοσύνη ή έστω με ενδιαφέρον προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ»
Σημειώνοντας ότι και η ίδια η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αλλάξει μια δική της, επισήμανε ωστόσο ότι δεν έφτασε εύκολα στην συγκεκριμένη απόφαση.
Σχετικά με τη δήλωση του κ. Κασσελάκη στην οποία έκανε λόγο για σταλινικές μεθόδους, ο κ. Φάμελλος έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Η πραγματικότητα η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι το όργανο το οποίο έχει την αρμοδιότητα με βάση το καταστατικό που όλοι υποστηρίζουμε, να άρει την εμπιστοσύνη από τον προηγούμενο Πρόεδρο, το έκανε και μάλιστα μετά από μία πρόκληση-πρόσκληση του ιδίου να το κάνει. Ζητήσαμε όλοι και όλες να πάμε στη βάση, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μομφή. Δεν το δέχτηκε. Ζήτησε να συζητήσουμε για τη μομφή, το όργανο της Κεντρικής Επιτροπής που είχε την αρμοδιότητα, δηλαδή τον κανόνα το δημοκρατικό του κόμματός μας, αποφάσισε να άρει την εμπιστοσύνη γιατί οι επιλογές του προηγούμενου προέδρου οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε συρρίκνωση και απαξίωση. Και θυμίζω, λάθη στις ευρωεκλογές, μη λειτουργία των οργάνων της εσωτερικής δημοκρατίας, προσωποκεντρική ανάγνωση της πολιτικής, μαύρα ταμεία, αμφισβήτηση και επίθεση και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μεγάλη συζήτηση στη συνέχεια για πολλά θέματα που δημιούργησαν πρόβλημα, όπως τι θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη, τι θα γίνει με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τι θα γίνει με το καταστατικό του κόμματος, τι θα γίνει με την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου. Πάρα πολλά ζητήματα. Τώρα δεν θέλω να κάνω μια τέτοια αναδρομή».