Ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Κάγια Κάλας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλας Φαραντούρης, με αφορμή τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη Δαμασκό την Κυριακή 22 Ιουνίου, με στόχο τον ελληνορθόδοξο ναό του Προφήτη Ηλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βομβιστής αυτοκτονίας φέρεται να εισήλθε στον ναό κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας, να πυροβόλησε αδιακρίτως και στη συνέχεια να ανατινάχθηκε, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων. Ο δράστης φέρεται να συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Φαραντούρης: «Κοινότητες 2.500 ετών κινδυνεύουν με αφανισμό»
Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Φαραντούρης εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας, επισημαίνοντας ότι είχε ήδη επισκεφθεί τη Δαμασκό στις 8–9 Μαρτίου και είχε μεταφέρει αντίστοιχες προειδοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ζουν σε κατάσταση τρομοκρατίας και φόβου. Τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου και είχα προειδοποιήσει γι’ αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι είχε γίνει μάρτυρας βίας κατά αλαουιτών και χριστιανών κοινοτήτων κατά την παρουσία του στη χώρα.
Τρία αιτήματα προς την Ε.Ε.
Στην ερώτησή του προς την κα Κάλας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής προτείνει:
-
Να μεταβεί εκτάκτως αντιπροσωπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Δαμασκό.
-
Να αποσταλεί ειδικό κλιμάκιο για επιτόπια καταγραφή επιθέσεων και παραβιάσεων.
-
Να επανεξεταστεί το πλαίσιο σχέσεων και κυρώσεων της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση της Δαμασκού, θέτοντας ως όρο τη διεξαγωγή εκλογών εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Φαραντούρης: Έκκληση για ελληνική παρέμβαση
Παράλληλα, ο κ. Φαραντούρης καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τον αναχωρητισμό» και να συμβάλει ενεργά στην προστασία των χριστιανικών και άλλων εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων της Συρίας.
Ζητά επίσης την αποστολή στελεχών των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό, ώστε να υπάρξει άμεση επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης, καθώς και τη διοργάνωση διακομματικής αποστολής με συμμετοχή Ελλήνων και Ευρωπαίων βουλευτών.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα οφείλει να βγει μπροστά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και να απαιτήσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία ως προϋπόθεση για τις σχέσεις Βρυξελλών–Δαμασκού».
Το ισλαμιστικό καθεστώς και οι εθνοτικές διώξεις
Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, στα τέλη του 2024, την εξουσία ανέλαβε ο Τζολάνι (γνωστός και ως Αλ Σάρα), πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα, με την υποστήριξη της HTS, ισλαμιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται κυρίως στη βόρεια Συρία. Το νέο καθεστώς κατηγορείται για διώξεις κατά Αλαουιτών και Χριστιανών, με κρούσματα βίας σε πόλεις όπως η Λαοδίκεια και η Ταρσός.
Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ προχώρησαν το 2025 σε σταδιακή άρση κυρώσεων προς τη Δαμασκό, υπό τον όρο του σεβασμού των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, οι συνθήκες στο έδαφος επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της κατάστασης, με ανάγκη αναθεώρησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων.