Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα η ΕΕ μόνο να ελπίζει μπορεί σε μια εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ σαν αυτή που έκλεισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
του Χρυσόστομου Λουκά
Ο Ισίμπα κατάφερε να μειώσει τους επαπειλούμενους δασμούς του 25% στο 15% δίνοντας στον Τραμπ φυσικά περι τα $550 δις σε ιαπωνικές επενδύσεις και ανοίγοντας την ιαπωνική αγορά σε περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, μέχρι και το εξαιρετικά προστατευμένο ρύζι.
Το ντιλ δεν αρκεί βέβαια για να διασώσει την κυβέρνηση μειοψηφίας πλέον του Ισίμπα και αυτό δείχνει τα πολιτικά όρια των -αναπόφευκτα- επαχθών συμφωνιών με τον Τραμπ.
Κρίσιμο τεστ για Κομισιόν και Ούρσουλα
Σήμερα είναι το πραγματικό τεστ για την ισχύ της Ευρώπης καθώς Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα έχουν επαφές με τον Κινέζο Προέδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, με την ελπίδα μιας συνεννόησης στο εμπόριο.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, φρόντισαν να «ενημερώσουν» την Ουάσιγκτον ότι ετοίμασαν πακέτο αντιμέτρων ύψους $100 δις σε δασμούς για κρίσιμα αμερικανικά προϊόντα, εάν ο Τραμπ επιμείνει σε δασμούς 30% για την Ευρώπη.
Τυπικό μιας δύσκαμπτης γραφειοκρατίας να θεωρεί ως ουσιαστική κίνηση την ενοποίηση δυο υφιστάμενων πακέτων «προτεινόμενων» κυρώσεων για τις ΗΠΑ.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι συσχετισμοί ισχύος στην εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ δεν καθορίζονται ούτε από εμπορικά ισοζύγια ούτε από νόμους της αγοράς.
Η αμερικανική προστασία έναντι της Ρωσίας και η στήριξη των συμμάχων στο Ουκρανικό είναι απλώς αναντικατάστατα για την Ευρώπη και η ΕΕ πολύ απλά θα ενδώσει στις προσταγές Τραμπ.
Κρίσιμα λάθη
Το ίδιο μέτωπο όμως ρίχνει τη σκιά του και στην διαπραγμάτευση με την Κίνα. Δυστυχώς η Κομισιόν ό,τι μπορούσε να κάνει λάθος το έκανε.
Φρόντισε να συμπεριλάβει σε πακέτο ρωσικών κυρώσεων δυο κινεζικές τράπεζες εξοργίζοντας το Πεκίνο που έκανε λόγο για «σοβαρό αρνητικό αποτέλεσμα στις Σινο-Ευρωπαϊκές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».
Ένα μήνα πριν η ΕΕ απέκλεισε κινέζικες επιχειρήσεις από δημόσιους διαγωνισμούς για ιατρικό εξοπλισμό με το Πεκίνο να απαντά με το ίδιο νόμισμα.
Καμία έκπληξη δεν προκαλεί λοιπόν ο περιορισμός της σημερινής ευρωπαϊκής επίσκεψης σε 24 ώρες από 48 που ήταν προηγουμένως, με το πρόγραμμα να εξαντλείται σε γεύμα των Ευρωπαίων με τον Προέδρο Σι.
Χειρότερο όλων για την ΕΕ είναι η αίσθηση νίκης του Πεκίνου έναντι του Τραμπ, με την Κίνα την μόνη χώρα που απάντησε με εξίσου ασήκωτους δασμούς στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ σύρθηκε σε διαπραγμάτευση και ΗΠΑ-Κίνα βρίσκονται πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης της κόντρας, με δασμούς στο 30% και 10% αντίστοιχα.
Η ΕΕ παρά το σημαντικό εμπορικό της μέγεθος δεν διαθέτει άλλη γεωπολιτική ισχύ για την Κίνα – άρα δε θεωρείται αναντικατάστατη- όπως αναντικατάστατη δε θεωρείται πλέον για το Πεκίνο ούτε η… Αμερική.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα έχουν στις βαλίτσες τους Φον Ντερ Λάιεν και Κόστα όταν γυρνάνε, πέρα από κινεζικό τσάι και συμπάθεια.