Σε τροχιά κομβικής εξαγοράς εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός όμιλος Euronext επιβεβαίωσε επίσημα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης εξαγοράς έως και του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – Χ.Α. Α.Ε.
Η πρόταση, που συνοδεύεται από συμβολικό τίμημα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, βρίσκεται κατά περίπου 15% υψηλότερα από τη σημερινή τιμή κλεισίματος (6,03 ευρώ) και εκτιμά συνολικά το Χρηματιστήριο στα 399 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ανταλλαγή μετοχών, με σταθερή αναλογία 21,029 μετοχές ΕΧΑΕ για κάθε μία μετοχή της Euronext, και προϋποθέτει due diligence πριν τη διατύπωση επίσημης προσφοράς.
Συνάντηση με Μαξίμου και Πιερρακάκη
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η διοίκηση της Euronext βρέθηκε ήδη στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Η εμπλοκή της κυβέρνησης, σε επίπεδο κορυφής, δείχνει την πολιτική βαρύτητα που δίνεται στο ενδεχόμενο deal, το οποίο παρουσιάζεται ως σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, παρά την επίσημη επιβεβαίωση για την πρόθεση της Euronext, η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να υπάρχει ακόμη δεσμευτική πρόταση ή οριστικό χρονοδιάγραμμα.
Τι φέρνει το Euronext στο Χ.Α.;
Η Euronext είναι ο μεγαλύτερος πανευρωπαϊκός όμιλος κεφαλαιαγορών, διαχειρίζεται το 25% των συναλλαγών σε μετοχές στην Ευρώπη και δραστηριοποιείται σε 7 χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Νορβηγία. Με περισσότερες από 1.800 εισηγμένες εταιρείες και συνολική κεφαλαιοποίηση άνω των 6 τρισ. ευρώ, ο όμιλος Euronext προσφέρει τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες συναλλαγών, εκκαθάρισης και διακανονισμού, με ισχυρή εμπειρία στην ενσωμάτωση χρηματιστηριακών υποδομών.
Η ενδεχόμενη εξαγορά θα σημάνει την πλήρη ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο δίκτυο της Euronext, δίνοντας πρόσβαση σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα ειδικά για τις μικρομεσαίες.
Προοπτικές και ερωτήματα
Από κυβερνητικής πλευράς, η συμφωνία αξιολογείται ως στρατηγική αναβάθμιση για τη θέση της Αθήνας στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό χάρτη, με προοπτική μεγαλύτερης ρευστότητας και προσβασιμότητας στις αγορές.
Ωστόσο, η εξαγορά εγείρει και εύλογα ερωτήματα:
-
Θα μεταφερθεί η έδρα ή οι βασικές λειτουργίες εκτός Ελλάδας;
-
Τι εγγυήσεις θα υπάρξουν για τις θέσεις εργασίας;
-
Πώς θα διασφαλιστεί η αυτονομία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και η εξυπηρέτηση των ελληνικών επιχειρήσεων;
Αξιοσημείωτο είναι πως στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλες προσπάθειες εξαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών – μεταξύ αυτών από την Ελβετία και το Ισραήλ – που τελικά δεν ευοδώθηκαν. Αυτή τη φορά, όλα δείχνουν πως η πιθανότητα επιτυχούς έκβασης είναι ισχυρότερη, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να παρακολουθούν στενά.
Η Euronext, πάντως, διαμηνύει ότι παραμένει πιστή στη στρατηγική οικονομικής πειθαρχίας και ότι θα τηρηθούν όλα τα επενδυτικά και κανονιστικά κριτήρια, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου και τη διαμόρφωση οριστικής πρότασης.