Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Γερμανία έχει δώσει την έγκρισή της για την παράδοση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία. Η πληροφορία αποδίδεται σε πηγή με γνώση των εξελίξεων, η οποία μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο αμερικανικό μέσο.
Germany has approved a delivery of 40 Eurofighter Typhoon aircraft to NATO ally Turkey, sources say https://t.co/4YFLWmWinb
— Bloomberg (@business) July 23, 2025
Η σχετική απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο εξετάζει όλες τις στρατηγικού χαρακτήρα εξαγωγές οπλικών συστημάτων.
Η τουρκική αίτηση και η διεθνής σύμπραξη κατασκευής
Το αίτημα της Άγκυρας για την απόκτηση των Eurofighter υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2023 και αφορά μαχητικά τέταρτης γενιάς, τα οποία σχεδιάζονται από κοινοπραξία των BAE Systems (Ηνωμένο Βασίλειο), Airbus (Γερμανία) και Leonardo (Ιταλία).
Τα αεροσκάφη αναμένεται να κατασκευαστούν επί βρετανικού εδάφους, με γερμανικής προέλευσης εξαρτήματα, καθιστώντας αναγκαία την έγκριση από το Βερολίνο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις εξαγωγές αμυντικού υλικού.
Επισήμως «καμία δήλωση» από τη γερμανική κυβέρνηση
Αν και η πληροφορία επιβεβαιώνεται από τουλάχιστον δύο ανεξάρτητα διεθνή μέσα –Bloomberg και Der Spiegel–, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνεδρίασης, υπενθυμίζοντας ότι οι διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απόρρητες.
Η πιθανή πώληση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο παρελθόν το Βερολίνο είχε διατηρήσει επιφυλάξεις σχετικά με εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, με φόντο τις ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξωτερική της πολιτική.
Γεωπολιτικές προεκτάσεις και επόμενα βήματα
Η συγκεκριμένη απόφαση εκλαμβάνεται ως ένδειξη ομαλοποίησης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να συνδέεται με ευρύτερα πακέτα ανταλλαγών και συμμαχικές ισορροπίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ιδίως μετά και την έγκριση της τουρκικής συμμετοχής στα προγράμματα εκσυγχρονισμού του F-16.
Μένει να φανεί αν και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα εκφράσουν ανοιχτά αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία, ή αν θα αποτελέσει τετελεσμένο βήμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και βασικών μελών της ευρωπαϊκής αμυντικής κοινοπραξίας.