Την «Τσούκσπίτσε», την υψηλότερη κορυφή των βαυαρικών Άλπεων επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ για τη συνάντηση με τους ομολόγους του από πέντε γειτονικές χώρες της Γερμανίας: Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Πολωνία, Τσεχία. Είναι μεταξύ άλλων όμορες χώρες της Γερμανίας, που ήταν και κριτήριο για τις προσκλήσεις του γερμανού υπουργού Εσωτερικών.
Από τον περασμένο Μάιο με την ανάληψη εξουσίας της νέας κυβέρνησης του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία εντατικοποίησε τους μεθοριακούς ελέγχους με επιστροφές μεταναστών και προσφύγων ήδη από τα γερμανικά σύνορα.
Με τη συνάντηση στην «Τσούκσπίτσε», ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντόμπριντ (CSU) επιδιώκει μία «σημαντική ώθηση για μια αυστηρότερη, ευρωπαϊκή, μεταναστευτική πολιτική». Στόχος είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (CEAS), που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2026. Βασική επιδίωξη του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών είναι να καταργηθεί η «ρήτρα σύνδεσης», η οποία προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να απελαθούν σε τρίτες χώρες, με τις οποίες δεν έχουν συγκεκριμένη σύνδεση.
Η κατάργηση της «ρήτρας σύνδεσης» περιλαμβάνεται επίσης σε πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της Οδηγίας Επιστροφής, που προωθεί ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη συνάντηση της «Τσούκσπίτσε».
Με το σημερινό καθεστώς, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να απελαθούν σε τρίτη χώρα μόνο εάν έχουν στενή προσωπική σχέση, μέσω οικογένειας ή μεγαλύτερης διάρκειας διαμονής. Με την αλλαγή αυτού του κανονισμού επιδιώκεται η επιτάχυνση της επιστροφής προσφύγων και μεταναστών που δεν παίρνουν άσυλο.
Στο μεταξύ, η Γερμανία απέλασε σήμερα στο Αφγανιστάν 81 Αφγανούς. Πρόκειται για «εξαιρετικά σοβαρούς εγκληματίες» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Ντόμπριντ, σημειώνοντας ότι οι απελάσεις στο Αφγανιστάν θα συνεχιστούν. Η πτήση απέλασης από τη Λειψία στην Καμπούλ πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία «στρατηγικών εταίρων» στην περιοχή και ειδικά με τη μεσολάβηση του Κατάρ.