Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για τον ορισμό των εννέα νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, καλύπτοντας τα κενά που προέκυψαν μετά την αφυπηρέτηση της πρώην προέδρου Ιωάννας Κλάπα και οκτώ ακόμα ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Οι δικαστές που επιλέχθηκαν είναι οι: Αθανάσιος Θεοφάνης, Σταυρούλα Κουσουλού, Σωκράτης Πλαστήρας, Ευαγγελία Πλατιά, Βαρβάρα Πάπαρη, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Αικατερίνη Χονδρορίζου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και Γεώργιος Αποστολάκης.
Παράκαμψη των πρώτων σε ψήφους από την Ολομέλεια
Στη διαδικασία της ψήφισης από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του νέου νόμου που προβλέπει τη γνωμοδοτική συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή και των αντιπροέδρων, πρώτος σε ψήφους ήρθε ο Αρεοπαγίτης Παναγιώτης Βενιζελέας με 53 ψήφους. Ωστόσο, δεν επελέγη από την κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζελέας είχε διακριθεί μεταξύ άλλων και στην υπόθεση των funds, όπου μειοψήφησε υπέρ των δανειοληπτών στην κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας με αναλογία 56–9.
Επαναλαμβανόμενες παραλείψεις
Είναι η τρίτη φορά που ο κ. Βενιζελέας παραλείπεται από την κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής ηγετικών θέσεων στον Άρειο Πάγο. Το ίδιο συνέβη και με τον Αρεοπαγίτη Στέφανο Πανταζόπουλο, καθηγητή της Νομικής Σχολής, ο οποίος έλαβε 48 ψήφους, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην ψηφοφορία.
Αντίστοιχα, παραλείφθηκαν οι Αρεοπαγίτες Γεώργιος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Σχοινοχωρίτης (46 ψήφοι) και Σπυρίδων Κουτσοχρήστος (37 ψήφοι), παρότι συγκέντρωσαν σημαντική στήριξη από τους συναδέλφους τους.
Προτιμήθηκαν πρόσωπα με χαμηλότερη κατάταξη στην ψήφο
Από τους δικαστικούς που τελικά ορίστηκαν αντιπρόεδροι, μόνο τέσσερις βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις προτίμησης της Ολομέλειας. Συγκεκριμένα:
- Η Ευαγγελία Πλατιά συγκέντρωσε 52 ψήφους,
- ο Σωκράτης Πλαστήρας 48 ψήφους,
- η Βαρβάρα Πάπαρη 34 ψήφους, και
- ο Αθανάσιος Θεοφάνης 31 ψήφους.
Οι υπόλοιποι πέντε δεν συγκαταλέγονταν στις πρώτες θέσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διαδικασίας.
Σημείο τριβής για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Η απόκλιση μεταξύ της επιλογής της κυβέρνησης και της ψήφου των ανώτατων δικαστών εγείρει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ζήτημα θεσμικής ισορροπίας. Αν και η τελική απόφαση ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, η συστηματική παράκαμψη προσώπων που προηγούνται στην ψήφο της Ολομέλειας προκαλεί προβληματισμό σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής.
Το ζήτημα της θεσμικής αξιοκρατίας και της σχέσης Εκτελεστικής Εξουσίας – Δικαιοσύνης αναμένεται να επανέλθει στον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα ενόψει των επόμενων κρίσεων στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων.