Μόλις παρουσιάστηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή φόρου σε μεγάλες επιχειρήσεις και αντιμετωπίζει ήδη θύελλα αντιδράσεων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, κυβερνήσεις κρατών-μελών, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κορυφαίες επιχειρηματικές ενώσεις εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια, απειλώντας να το ακυρώσουν πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε την Τετάρτη (16.7.25) το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή σταθερού φόρου σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ, ως μέρος του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.
Άμεσες αντιδράσεις
Ο προβλεπόμενος φόρος θα αποφέρει περίπου 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με στόχο τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αποπληρωμή χρεών από την περίοδο της πανδημίας.
Οι πρώτες άμεσες αντιδράσεις ήρθαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες με παραδοσιακή δυσπιστία απέναντι σε διευρυμένες ευρωπαϊκές δαπάνες.
Ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας δίπλα στον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει νομική βάση για έναν τέτοιο φόρο από την ΕΕ. Δεν πρόκειται να το κάνουμε». Η δήλωσή του έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς και ο ίδιος και η φον ντερ Λάιεν προέρχονται από το CDU.
Η Ολλανδία επίσης ξεκαθάρισε μέσω εκπροσώπου της στην ιστοσελίδα Politico ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα, επιμένοντας στην ανάγκη περιορισμού και όχι διεύρυνσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Ακόμη και χώρες του Νότου, με πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, εμφανίζονται διστακτικές. Διπλωμάτης από μία από αυτές παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολο» το σχέδιο να προχωρήσει.
Διαβάστε επίσης:
«Φωτιά» η φοιτητική στέγη στα μεγάλα αστικά κέντρα
Φορολογικές δηλώσεις: Χιλιάδες σε εκκρεμότητα ενώ εκπνέει η προθεσμία υποβολής