Την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ τους και στην Ελλάδα, αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) για την περίοδο 2025-2028.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας που έχει αυξημένες αμυντικές δαπάνες που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 3% να μπορεί να τις αυξήσει και άλλο χωρίς να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Του Γιώργου Καλούμενου
Η απόκλιση στην οποία μπορεί να φτάσει η Ελλάδα από το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι έως και 1,5% του ΑΕΠ το χρόνο δηλαδή μπορεί να πραγματοποιήσει επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες , ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για το 2026.
Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Κυρ. Πιερρακάκης «Η χώρα μας ήταν ένα από τα κράτη-μέλη που πήραν την πρωτοβουλία για την εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ήμασταν από τους πρώτους που υποβάλαμε το σχετικό αίτημα και πλέον έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε την άμυνα το 2026 και να στηρίξουμε τους Έλληνες πολίτες, αφού έτσι ανοίγει δημοσιονομικός χώρος. Η εθνική κυριαρχία δεν χτίζεται με συνθήματα, αλλά με πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Και σήμερα, αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει».
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ανάμεσα τους αρκετοί τεχνολογικοί, και αμιγώς βιομηχανικοί έχουν σπεύσει να μπουν στην αμυντική βιομηχανία (εκτός από τις εταιρείες που έτσι κι αλλιώς είναι το αντικείμενο τους όπως η ΕΑΒ και η Miltech) καθώς γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει η στρατηγική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες.
Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Metlen που παρουσίασε μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση αμυντικού εξοπλισμού DEFEA που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), ένα τεθωρακισμένο όχημα που θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα σε συνεργασία με γαλλικό όμιλο.
Στη συγκεκριμένη έκθεση είχαν περίπτερο πολλές ελληνικές επιχειρήσεις από άλλους κλάδους που παλαιότερα δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο, αλλά στοχεύουν στο να αποσπάσουν «κομμάτι» από την πίτα των νέων κονδυλίων που θα πέσουν στους εξοπλισμούς.