Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για το ζήτημα των τελωνειακών δασμών εξέφρασε χθες Κυριακή (27/07) ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Φρίντριχ Μερτς, τονίζοντας ότι απετράπη η επαπειλούμενη κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης, η οποία θα έπληττε σκληρά την γερμανική οικονομία.
«Χαιρετίζω την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι καλό το γεγονός ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία, αποφεύγοντας έτσι μια περιττή κλιμάκωση στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις», δήλωσε ο καγκελάριος σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι «η ενότητα της ΕΕ και η σκληρή δουλειά των διαπραγματευτών απέδωσαν καρπούς», και ευχαριστώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν, τον Επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς και τις ομάδες τους «για τις άοκνες προσπάθειές τους τις τελευταίες εβδομάδες».
«Με αυτή την συμφωνία απετράπη εμπορική σύγκρουση η οποία θα έπληττε σκληρά την προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική οικονομία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου οι τρέχοντες δασμοί θα μειωθούν σχεδόν στο μισό, από 27,5% σε 15%. Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι υψίστης σημασίας μια ταχεία μείωση των δασμών», τόνισε ο καγκελάριος Μερτς και υποστήριξε ότι η Ευρώπη κατάφερε να διαφυλάξει τα βασικά της συμφέροντα, παρότι ο ίδιος, όπως διευκρίνισε, θα επιθυμούσε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο διατλαντικό εμπόριο. «Όλοι -και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- ωφελούνται από σταθερές και προβλέψιμες εμπορικές σχέσεις με πρόσβαση στην αγορά. Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές», σημείωσε.
«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν το ελεύθερο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσω να τάσσομαι υπέρ της μείωσης των δασμών και της άρσης των εμπορικών φραγμών. Αυτό ισχύει και για τις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο και, πάνω απ’ όλα, για την σύναψη της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur στη Νότια Αμερική», σημείωσε ακόμη στην ανακοίνωσή του ο Φρίντριχ Μερτς.
Γερμανοί επιχειρηματικοί φορείς προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες στη βιομηχανία, με τη Γαλλία να κάνει λόγο για «προσωρινή σταθερότητα αλλά βαθιά ανισορροπία». Η ισχυρή Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «σοβαρά επιζήμια», ενώ ο Σύνδεσμος Χημικής Βιομηχανίας (VCI) δήλωσε ότι τα ποσοστά δασμών παραμένουν «υπερβολικά υψηλά».
Επιπλέον, είναι σαφές ότι ο αμερικανικός δασμός 15% στα αυτοκινητικά προϊόντα θα επιβαρύνει τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες βρίσκονται εν μέσω μετασχηματισμού, επηρεάζοντας αρνητικά τις πωλήσεις και τα κέρδη τους.
Η πρόεδρος της ένωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας VDA, Χίλντεγκαρντ Μίλερ, δήλωσε πως είναι «θεμελιωδώς θετικό» το ότι επιτεύχθηκε ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας, προειδοποίησε όμως για το τεράστιο κόστος που θα ακολουθήσει.
Οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές σημείωσαν άνοδο τεσσάρων μηνών με το άνοιγμα των συναλλαγών τη Δευτέρα, λόγω της ανακούφισης για την επίτευξη συμφωνίας. Ο δείκτης Dax της Γερμανίας ενισχύθηκε κατά 0,86%, ενώ ο γαλλικός δείκτης Cac 40 κατέγραψε άνοδο 1,1%.
Η Ιρλανδία, μία από τις κορυφαίες εξαγωγικές χώρες της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή στην οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «αναγκαία σταθερότητα» που προσφέρει η συμφωνία, εξέφρασε όμως τη «λύπη» της για το βασικό ποσοστό των δασμών, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Σάιμον Χάρις.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπενζαμέν Αντάντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία παρέχει «προσωρινή σταθερότητα… αλλά είναι ανισόρροπη».
Η γερμανική τράπεζα Berenberg υπογράμμισε ότι η συμφωνία τερματίζει την «παραλυτική αβεβαιότητα», αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για νίκη του Τραμπ.
Διαβάστε ακόμα: