Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η εκ νέου επιβολή κυρώσεων θα δημιουργήσει περιττές επιπλοκές και θα αναβάλει περαιτέρω τη λύση του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του ενώπιον κρατικών μέσων ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καζέμ Γκαριμπαμπαντί καυτηρίασε τις προσπάθειες της Ευρώπης να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν μέσω του μηχανισμού «snapback» του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης του 2015.
«Το JCPOA δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και επτά χρόνια και οι ευρωπαϊκές χώρες σταμάτησαν τις υποχρεώσεις τους μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία», δήλωσε. «Εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της JCPOA και τώρα περιμένουν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να το κάνει;»
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία παραμένουν σμυβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 για το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018 κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ. Το Ιράν φέρεται να επέκτεινε σημαντικά το πρόγραμμα πυρηνικού εμπλουτισμού του μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Βάσει του μηχανισμού snapback, οι συμμετέχοντες στην JCPOA θα μπορούσαν να επιβάλουν εκ νέου βαριές κυρώσεις στο Ιράν εάν διαπιστώσουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις βάσει του μηχανισμού snapback εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έως το τέλος Αυγούστου.
Ιρανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν αυτή την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο κ. Gharibabadi δήλωσε ότι προσβλέπει στο να καταστήσει σαφή τη θέση του Ιράν σχετικά με τις κυρώσεις στη συνάντηση της Παρασκευής.
«Θα εκφράσουμε τη θέση μας όσον αφορά τα σχόλια της Ε3 σχετικά με τον μηχανισμό snapback, ο οποίος πιστεύουμε ότι στερείται νομικής βάσης», δήλωσε ο κ. Gharibabadi. «Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθειά μας θα είναι να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις για τη διαχείριση της κατάστασης».
Αλλαγή στο Ιράν
Οι επικείμενες συνομιλίες σηματοδοτούν μια αλλαγή στο επίκεντρο για το Ιράν, το οποίο στο παρελθόν συμμετείχε σε πέντε γύρους πυρηνικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι Ιρανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να έχουν χάσει την πίστη τους στους Αμερικανούς διαπραγματευτές μετά τον πόλεμο με το Ιράν τον περασμένο μήνα, κατά τον οποίο αμερικανικά βομβαρδιστικά βοήθησαν το Ισραήλ να πλήξει σοβαρά τις πυρηνικές υποδομές του Ιράν.
Μετά την εμπόλεμη κατάσταση του περασμένου μήνα, το Ιράν επέμεινε ότι δεν θα επανεκκινήσει τις συνομιλίες με τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Τεχεράνη είναι ασφαλής από επιθέσεις. Το Ιράν έχει επίσης αναστείλει τη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία, όπως είπε, έπαιξε ρόλο στη δικαιολόγηση των προληπτικών χτυπημάτων του Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης:
O Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την Unesco
Αντίποινα από τον Λευκό Οίκο για δημοσίευμα της Wall Street Journal για τις σχέσεις Τραμπ – Έπσταϊν